Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Plannen voor museum hedendaagse kunst in oude rechtbank op de Zuidas

28 augustus 2021, 13.21 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Er zijn plannen om in het oude gebouw van de rechtbank aan de Parnassusweg een museum voor hedendaagse kunst te vestigen. Hiervoor wil de gemeente Amsterdam het gebouw kopen van de huidige eigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf. 

Het museum is een idee van de Hartwig Art Foundation, dat exposities wil brengen van jonge, veelbelovende kunstenaars. Naast tentoonstellingsruimtes moeten er ook ateliers, verblijfsruimtes voor kunstenaars, workshops en horeca komen. Museum of Contemporary Art (MCA), zo luidt de tijdelijke naam van het museum.

Op de grond naast de oude rechtbank, waar nu nog de tijdelijke rechtbank staat, zijn plannen voor een nieuw gebouw met kantoren, woningen en een ondergrondse parkeergarage. 

Na de aankoop door de gemeente wordt het oude gebouw van de rechtbank kostendekkend verhuurd. De Hartwig Art Foundation ontwikkelt het museum op eigen kosten en risico en vraagt daarvoor geen subsidie van de stad.

De plannen moeten eerst nog wel goedgekeurd worden door de raad. Het onderwerp wordt half september besproken. Stemt de raad in, werkt de gemeente verder aan de huurovereenkomst met Hartwig Art Foundation.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938