Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gedenksteen Nelson Mandela onthuld in Zuidoost: "De strijd is van iedereen"

5 september 2021, 18.52 uur · Aangepast 6 september 2021, 09.17 uur · Door Sammie van den Broek

In het Nelson Mandelapark in Zuidoost is het gedenkteken van Mandela onthult. Kunstenaar Mohau Modisakeng maakte het kunstwerk dat staat voor het gedachtegoed van Nelson Mandela. Ondere andere oud-profvoetballer Clarence Seedorf en burgemeester Halsema waren bij de onthulling aanwezig.

AT5

"Ik wilde een monument van Nelson Mandela maken dat anders is dan andere monumenten van hem. Ik wilde met het beeld ook andere mensen vertegenwoordigen", vertelt kunstenaar Mohau Modisakeng.

Oud-profvoetballer Clarence Seedorf liet in een toespraak weten dat de strijd tegen de apartheid nog lang niet is gestreden. "Het gene wat vandaag nog steeds een probleem is in onze samenleving, is een probleem van iedereen. Apartheid was er en is er vandaag in andere vorm. En dat moet bestreden worden. Die strijd is van een ieder en ik denk dat dat een van de belangrijkste focuspunten is voor onze gemeenschap", aldus de voetballer. 

Volgens burgemeester Halsema  is het monument van grote betekenis voor de bewoners van Zuidoost. "Het is natuurlijk het symbool tegen racisme en uitsluiting. Maar het is ook een monument voor hoop. Ik denk dat Nelson Mandela in de loop van zijn leven een symbool voor hoop is geworden, omdat hij heeft laten zien met langdurig vreedzaam verzet de samenleving kan veranderen."

Gefragmenteerd portret

De beeldengroep bestaat uit zeven losse onderdelen. Elk onderdeel is een gefragmenteerd portret, opgebouwd uit de gezichten van de bewoners. Samen vormen zij één geheel, dat staat voor het gedachtegoed van Nelson Mandela. Dit komt terug in een citaat van Nelson Mandela op het platform waar het beeld op staat: "We are human through the humanity of others."

Het ontwerp werd door een meerderheid van de bewoners gekozen. Toch viel het niet direct bij iedereen in de smaak. "De bedoeling is wel goed. Daar gaat het om", zei een bewoner toen het ontwerp bekend werd gemaakt. Andere bewoners vonden het monument juist erg aansluiten bij de buurt.

Het kunstwerk is levensgroot: het is mogelijk om tussen de gezichten door te lopen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938