Start van hoofdcontent

Stad

nl

Brandbrief bewoners Van Eeghenstraat om sloop en nieuwbouw van drie panden

9 september 2021, 13.00 uur · Aangepast 9 september 2021, 19.51 uur · Door Tjeerd Kleijn

Ontstemd zijn ze, ruim honderd bewoners van de chique Van Eeghenstraat in Zuid. Na een eerder geslaagd protest tegen de sloop en nieuwbouw van drie panden, lijkt de eigenaar van drie andere panden iets verderop in de straat nu een vergunning te krijgen voor de bouw van zes luxe appartementen en een ondergronds parkeerdek. De omgevingsvergunning ligt nog op tafel, maar de sloopwerkzaamheden zijn al begonnen. En die moeten per direct stoppen, schrijven de bewoners in een brandbrief aan de gemeente. 

De panden 70-72 aan de Van Eeghenstraat zijn drie aaneengeschakelde panden die in handen waren van de Postcodeloterij. Nu zijn de panden volgens het Kadaster eigendom van een trustfonds met een adres in Zwitserland. De eigenaar wil er zes luxe appartementen bouwen en een ondergrondse parkeergarage. Maar de buurt is fel tegen. Inmiddels hebben zo'n 120 buurtbewoners de handen ineengeslagen en een advocaat ingeschakeld. Een van die buurtbewoners is Jos Korver. "We zijn hier zeer recent mee geconfronteerd. Dat een projectontwikkelaar voornemens is de  drie voormalige Postcodeloterij-panden neer te halen."  

Quote

"Het gebouw wordt modern, en dat vindt niet iedereen mooi"

Jos Korver - buurtbewoner

Eind augustus waren er twee inloopavonden in en rond de te slopen panden. Hier konden bewoners vragen stellen aan de aannemer, de projectontwikkelaar en architecten. Maar bouwtekeningen kreeg Korver niet te zien. Wel een impressie van wat er gaat komen. "We hebben het ontwerp gezien. Ja, daar kun je iets van vinden. Het is totaal andere bouw dan we hier nu hebben. Het monumentale karakter van de straat wordt daarmee toch onderbroken. Het gebouw dat is bedacht is heel modern. En ja, dat vindt niet iedereen mooi."

Ook buurtbewoner Jeanne van Bruggen is niet te spreken over het ontwerp. "Wij willen dat de Van Eeghenstraat een prettige, 19-eeuwse straat blijft die een mooie historische uitstraling heeft."

Onderkeldering

De buurt is vooral bang dat de bouw van een ondergrondse parkeergarage voor ellende zorgt. En dat als de omgevingsvergunning wordt verstrekt, dat een precedent schept voor andere investeerders die onder de grond willen bouwen. Van Bruggen: "Het probleem met die onderkeldering is dat de waterstromen door alle onderkelderingen geblokkeerd worden. En dat er bij diverse verschillende weersomstandigheden wateroverlast of verschrikkelijke droogte zou kunnen komen. Wat voor veel huizen die op palen staan in de Van Eeghenstraat een groot probleem kan zijn."

De sloopwerkzaamheden zijn al begonnen

Succesvol bezwaar

Eerder werd er in de straat een omgevingsvergunning verstrekt voor drie andere panden. Deze zouden worden samengevoegd, en ook hier zou een ondergrondse parkeergarage komen. De bewoners maakten bezwaar bij de gemeente, en kregen zo'n anderhalf jaar later gelijk.  

De omgevingsvergunning voor de panden 70-72 lijkt ook al zo'n beetje verstrekt, er moeten alleen nog wat puntjes op de i. In de voormalige Postcodeloterij-panden wordt wel al gesloopt. Volgens de projectontwikkelaar gaat het om onderzoek naar de aanwezigheid van asbest en het verwijderen ervan. 

Brandbrief

De advocaat van de buurtbewoners heeft deze week een brandbrief naar gemeente gestuurd. Jos Korver hoopt dat het nog mogelijk is om in gesprek te gaan voordat de omgevingsvergunning op tafel ligt. "De brandbrief is er uitgegaan om te zeggen 'jongens, we horen van links en van rechts - behalve van de gemeente - wat hier gaande is. Wilt u onmiddellijk met de werkzaamheden stoppen, totdat helder is wat de situatie is, en wat we ermee kunnen'."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938