Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam UMC over mogelijk besmette embryo's: "Kans op afwijkingen erg klein"

14 september 2021, 17.40 uur · Aangepast 14 september 2021, 18.43 uur · Door Martine Bakker

Mariëtte Goddijn, gynaecoloog van het Amsterdam UMC locatie VUmc, acht de kans erg klein dat de bacterie waarmee mogelijk embryo's zijn besmet, kan leiden tot ernstige baarmoederontsteking of een afwijking van het embryo. Of de embryo's überhaupt besmet zijn, is ook niet zeker.  

Bij 31 vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan bij het Amsterdam UMC locatie VUmc, is hun embryo mogelijk in aanraking geweest met Sphingomonas Koreensis, een bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De bacterie werd afgelopen week gevonden in kweekschaaltjes van het ivf-centrum. 

Mariëtte Goddijn, gynaecoloog Amsterdam UMC betreurt de situatie, maar is er geen reden tot paniek. "We gaan er nu vanuit dat er niet perse een besmetting heeft plaatsgevonden, maar dat is nog in de probleemanalyse. Omdat we willen voorkomen dat er daadwerkelijk een besmetting plaatsvindt, hebben we vruchtbaarheidsbehandelingen on hold gezet of naar een andere locatie verplaatst.

Bij 16 vrouwen werd een embryo teruggeplaatst die mogelijk besmet is. De embryo's van 15 andere vrouwen zijn ingevroren. De mogelijke besmetting zorgt voor grote onrust bij vrouwen die een behandeling ondergaan in het ivf-centrum. De afgelopen dagen was het nog onduidelijk om welke bacterie het ging. Wel werden de ouders al geïnformeerd over de besmetting. Ook werd hen op het hart gedrukt zich te melden bij de spoedeisende hulp als ze buikklachten of koorts zouden krijgen.

Quote

"We hebben geen aanwijzingen dat een besmetting met deze bacterie tot afwijkingen bij het embryo leidt"

mariëtte goddijn, gynaecoloog amsterdam umc, locatie vumc

Goddijn: "Wij betreuren het uiteraard dat dit speelt, maar we willen de patiënten uitleggen dat we zien dat het geen ernstig ziekteverwekkende bacterie is en dat we geen aanwijzingen hebben dat een besmetting met deze bacterie tot een ernstige baarmoederontsteking of een of afwijkingen bij het embryo leidt."

"Uitsluiten kunnen we het niet, daarom hebben we het in analyse, maar we achten de kans erg klein." Op de vraag hoe klein die kans dan is, antwoordt Goddijn: "nihil".

Behandelingen opgeschort 

Goddijn verwacht dat binnen tien dagen duidelijk wordt waar de besmetting vandaan kwam. Tot die tijd zijn alle vruchtbaarheidsbehandelingen op locatie VUmc opgeschort. Als duidelijk is wat de oorzaak is van de besmetting, volgen er ook gesprekken met de wensouders van wie de embryo's ingevroren zijn. Mogelijk kunnen die alsnog teruggeplaatst worden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938