Stad

NL
V

Tevredenheid na eerste stapavond: "Dit is de beste avond van mijn leven"

26 september 2021, 12.30 uur · Aangepast 26 september 2021, 14.28 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Met een QR-code of negatieve test op zak kon er gisteravond eindelijk naar hartenlust gedanst worden. Amsterdamse clubs kijken tevreden terug op de eerste stapavond sinds tijden en ook het uitgaanspubliek was laaiend enthousiast. Over de verplichte sluitingstijd van 0.00 uur is men minder te spreken: "Ik moet 600 mensen tegelijkertijd op straat zetten."

AT5

"Dit is de beste avond van mijn leven", vertelt een bezoeker van Paradiso euforisch. "Super fijn dat het weer kan", vult een ander aan. Maar als om middernacht de lampen aangaan, wordt er toch minder blij gereageerd.

Ook de kroegen moeten nog steeds om middernacht sluiten. En dat zorgde in het Centrum vannacht voor een druk Leidseplein. "We gaan maar even een afterparty zoeken", laat een feestvierder weten. 

Lampen aan, muziek uit

"Normaal gaat iedereen op een ander tijdstip naar huis, maar nu moeten we om stipt 00.00 uur de lampen aanzetten en de muziek uit", vertelt Pieter de Kroon van de Chicago Social Club. "We zitten aan het Leidseplein en alle andere clubs doen hetzelfde. Het was dus flink druk buiten na middernacht."

Toch kijkt De Kroon met een voldaan gevoel terug: "Na zo'n lange tijd de dansvloer weer vol te zien staan met mensen, dat deed me wel wat."

Quote

"Soms gaat een hele groep weg vanwege één weigering"

Pim Evers, Koninklijke horeca nederland

Pim Evers van de Koninklijke Horeca Nederland kijkt minder tevreden terug. Ondanks dat de storing bij de CoronaCheck-app in Amsterdam mee leek te vallen, was het controleren een tijdrovende klus: "Soms gaat een hele groep weg vanwege één weigering; die omzet daling is ongewenst in deze tijd."

Bovendien leverde het controleren van de code volgens Evers flink discussies op: "Vooral bij het weigeren voor toiletbezoek. De gemeente heeft ondanks hun besluit in 2018 het aantal openbare toiletten niet echt opgeschroefd en is dus nog steeds afhankelijk van horeca daarin", aldus Evers. Ook veel buitenlandse codes deden het volgens hem niet. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938