Start van hoofdcontent

Stad

nl

Roken Amsterdammers minder? "Als het niet Stoptober wordt, dan nicotineloos november"

30 september 2021, 13.00 uur · Aangepast 30 september 2021, 13.27 uur · Door Rosalie Schilder

Roken is slecht voor je, dat weet inmiddels iedereen. Toch valt het Rosalie Schilder van Wij Zijn Amsterdam op dat er nog veel mensen om haar heen roken. Toch blijkt uit cijfers van de GGD dat in  in 2020 22 procent van de Amsterdammers rookte, waar dat in 2012 nog 28 procent was. Naast rookvrije zones zijn er ook steeds meer rookvrije terrassen in de stad. Met Stoptober om de hoek vraagt Rosalie zich af of de Amsterdammers wel klaar zijn voor allerlei regels rondom roken, of dat ze dit als betuttelend ervaren.

"Buiten op een terras moet wel kunnen", zegt de een, "ik vind het super. Ik ben van mening dat mensen minder gaan roken als ze andere mensen niet zien roken." Een paar rokers geven aan dat het hen ook daadwerkelijk helpt om te minderen. "Elke keer als ik probeer te stoppen met roken, lukt het niet omdat er andere mensen om mij heen aan het roken zijn." 

Quote

"Hoe minder er wordt gerookt, hoe minder kinderen verleid worden om later zelf te roken"

Linda Sumner, Stichting rookvrije generatie

Rosalie spreekt met Linda  Sumner van Rookvrije Generatie. De stichting heeft de ambitie om Nederland in 2035 geheel rookvrij te krijgen. Rookvrije terrassen moeten er mede voor zorgen dat dat lukt.  "Hoe minder er wordt gerookt, hoe minder kinderen zien dat er gerookt wordt, waardoor ze niet het voorbeeld hebben van rokende mensen en later minder verleid worden om zelf te roken." Daarom moedigt Stichting Rookvrije Generatie  initiatieven zoals rookvrije terrassen zeker aan. 

Quote

"Ik zou eerder naar een terras gaan waar je wel mag roken"

amsterdammer

Meerdere rokers geven aan dat het niet volledig helpt om te stoppen. "Heel veel mensen waar ik mee omga roken ook, dus dan zou ik eerder naar een terras gaan waar het wel mag." Linda begrijpt dat en legt uit dat de Rookvrije Generatie gelooft in de vrije keuze voor mensen om te stoppen of niet.  

Een andere manier om mensen van het roken af te krijgen is natuurlijk het pakje. De afschrikkende afbeeldingen en de sinds oktober 2020 neutrale verpakking moeten hierbij helpen. Maar helpt dit nou echt? "Het maakt niet uit hoe de verpakking eruit ziet, het gaat niet om het pakje maar om de sigaretten zelf", zegt een van de Amsterdammers op straat. Een ander is het daarmee eens. "Nee, dit schrikt niet af." 

Stoptober begint morgen, de vragen over roken laten sommigen Amsterdammers nadenken om mee te gaan doen. "En als het niet Stoptober wordt, dan doen we nicotineloos november."

Wat is Wij Zijn Amsterdam?
In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]

Kijk hier welke buurtverhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam.