Start van hoofdcontent

Stad

nl

Omarmprijs 2021: Sonja kookt voor Noord

29 september 2021, 18.00 uur · Aangepast 4 oktober 2021, 16.37 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

Op 12 oktober wordt bij Podium Mozaïek de Omarmprijs 2021 uitgereikt aan de mooiste Amsterdamse initiatieven voor het bestrijden van armoede in de stad. AT5 gaat langs bij de initiatiefnemers en bezoekt vandaag Sonja Hendriksma. Zij kookt wekelijks voor tachtig tot honderd Noorderlingen een lekkere warme maaltijd.

Sonja begon in coronatijd met het koken voor haar buurtgenoten. Ouderen die niet meer naar buiten durfden en mensen met een kleine portemonnee konden allemaal een lekkere maaltijd van haar krijgen. Maar waar het volgens Sonja echt om gaat is toch het praatje dat mensen met elkaar maken bij de bezorging van die maaltijd: ''Mensen kijken daar soms echt dagen naar uit. Ik doe het echt voor de eenzaamheid, dat happie eten kan iedereen koken.''

Tachtig tot honderd maaltijden per week klinkt misschien als een flinke klus, maar daar draait Sonja haar hand niet voor om. Haar vader is kok geweest in het leger en van hem heeft ze geleerd om grote hoeveelheden eten te koken. Nadat het eten in bakjes is geschept en is ingeladen in de rode Canta van bezorger Johan, is het tijd om de wachtende Noorderlingen van hun maaltijd te voorzien. 

Quote

''Gewoon een lekker Amsterdams wijffie, die altijd voor iedereen klaarstaat''

Lenie over sonja

Eén van hen is Lenie, die even verderop al op de uitkijk staat in afwachting van Johan. Voor Lenie is het praatje met de bezorger van haar maaltijd altijd weer een belangrijk moment: ''Dat er toch nog mensen zijn die aan je denken, liefde aan je geven, dat is heel fijn. Want alleen is maar alleen, hoor.'' Na de bezorging en natuurlijk het praatje met Johan voor de deur, is het tijd voor Lenie om aan de heerlijke macaroni met feta van Sonja te beginnen.

De Omarmprijs 2021 wordt op 12 oktober uitgereikt bij Podium Mozaïek. Volg vanaf 16:00 uur LIVE op AT5 of Sonja in de prijzen valt. Wil je meer initiatieven zien? Kijk dan op deze pagina.

Ingrediëntenlijst voor Sonja's Feta Macaroni: 

  • Macaroni
  • Salami 
  • Courgette
  • Paprika
  • Uien
  • Knoflook
  • Italiaanse roerbakgroenten
  • Tomatenpurree
  • Diverse kruiden, wat je in huis hebt. 

Snij alles goed fijn, en vergeet niet te roeren.