Start van hoofdcontent

Stad

nl

Honkbaltalent Raydley Legito (18) strijdt tegen de club van zijn vader om de landstitel

14 oktober 2021, 13.00 uur · Aangepast 15 oktober 2021, 10.33 uur · Door Najim El Yarchouhi

Het zijn spannende dagen voor de 18-jarige Raydley Legito uit Osdorp. Deze week kan zijn honkbalclub Amsterdam Pirates landskampioen worden. Hij speelt met zijn club play-offs tegen de grote rivaal Neptunus uit Rotterdam. Dit weekend wordt duidelijk of de titel in Amsterdam blijft of naar 010 gaat. 

Het honkbalbloed zat er al vroeg in en dat is niet zomaar. Zijn vader Railey speelde voor de grote concurrent Neptunus en het Nederlands honkbalteam. Raydley was nog maar 6 jaar oud toen hij zijn eerste training kreeg op het honkbalveld en heeft inmiddels heel wat prestaties bereikt.

Quote

"Uiteindelijk wil je toch een carrière starten in Amerika"

Raydley Regito, speler amsterdam pirates

In 2017 won hij het EK en WK gewonnen met Nederland onder-15. Drie jaar later maakte hij zijn debuut in de hoofdklasse en afgelopen zomer pakte hij de Europese titel met Nederland onder-18 team. Zijn grote droom is een profcontract in Amerika, het 'beloofde land' voor honkballers. Hij is al een keer in Arizona  geweest om zich zelf te laten zien tijdens een zogeheten showcase, waarin talenten zichzelf kunnen laten. Inzet: een scholarship en of zelfs profcontract. "Uiteindelijk wil je toch een carrière in Amerika starten."

Zover is het nog niet. Eerst de strijd om de landstitel. En in de familie Legito is die pikant. Want tegenstander Neptunus is dus de oude club van zijn vader. Papa Raily heeft er jaren gespeeld en maar liefst acht titels behaald. Raydley: "Mooi om tegen de rivaal te spelen en ook nog eens tegen de club waar mijn vader lang heeft gespeeld. Dat is alleen maar mooi."

De eindstrijd om de landstitel heet de Holland Series. Dat is een wedstrijdenreeks waarin bepaald wordt welk clubteam de beste van Nederland wordt. De Holland Series wordt sinds 1987 georganiseerd. In deze serie worden er maximaal zeven wedstrijden (best-of-7) tegen elkaar gespeeld. Het eerste team dat vier keer heeft gewonnen mag zichzelf kampioen van Nederland noemen.

In totaal is Neptunus 19 keer landskampioen geworden. Voor de Amsterdam Pirates kan het dit weekend de zesde landstitel worden.

Wat is Wij Zijn Amsterdam?
In Wij Zijn Amsterdam maken we verhalen uit de buurt die zijn gemaakt en bedacht door jonge Amsterdammers tussen de 18 en 28 jaar. Zij hebben zich opgegeven om mee te doen aan dit project en door hun ogen willen we laten zien wat er allemaal speelt in de stad, in hun buurt of wijk. Dit doen ze onder begeleiding van professionals van AT5 en elke zaterdag publiceren we een nieuw buurtverhaal. Heb jij misschien een tip of een idee? Mail naar: [email protected]

Kijk hier welke buurtverhalen we eerder hebben gemaakt met Wij Zijn Amsterdam.