Start van hoofdcontent

Stad

nl

Doek valt voor Moam na seksueel misbruikschandaal directeur Martijn N.

14 oktober 2021, 10.35 uur · Aangepast 14 oktober 2021, 11.57 uur · Door Anne Kersten

Het Amsterdamse Moam houdt op met bestaan. Sponsors willen niets meer met de mode-instelling te maken hebben, nadat directeur Martijn N. eerder dit jaar in het nieuws kwam door ernstige beschuldigingen van seksueel misbruik. 

Dat heeft de stichting gisteren aan relaties laten weten. De modeman was na publicaties van NRC en Het Parool  op non-actief gesteld. Ook het Haarlemse forensisch onderzoeksbureau Integis spreekt na verschillende interviews met (oud-)betrokken van een 'onveilige werkomgeving'.

Het Moam-bestuur verklaart dat de resultaten van het onderzoek reden zijn om de samenwerking met N. te stoppen. Eerder was het voor het bestuur al duidelijk dat er geen toekomst meer in de stichting zat toen meerdere instanties zich terugtrokken na berichtgeving over N. 

Verkrachting en mishandeling

N. wordt beschuldigd van gewelddadig en seksueel overschrijdend gedrag. Twintig mannen, van wie tien minderjarig, beschuldigen hem van verkrachting, aanranding, drogering en/of mishandeling. Dat blijkt uit uitvoerig en gezamenlijk onderzoek van de kranten NRC en Het Parool

Voor het onderzoek spraken de kranten met 146 betrokkenen en verzamelden ze getuigenverklaringen, documenten (zoals Facebook- en WhatsAppgesprekken), foto’s en een politierapport.

Bekend in modewereld

Drie slachtoffers, die de politie hebben ingelicht, vertellen dat ze gedrogeerd denken te zijn. Eén van de slachtoffers, destijds nog een tiener, vertelt hoe hij in 2011 een nacht met N. doorbracht. Hij kreeg iets te drinken en had van de tijd erna geen herinneringen meer. De volgende dag schrok hij toen hij in de spiegel keek: "Beetafdrukken. Paarse cirkels op mijn billen. Beurse plekken."

N. is een bekende in de modewereld. Hij richtte in 2013 Moam op, waarna hij doorbrak bij de grote modenamen. Zo werkte hij samen met Viktor & Rolf, het Rijksmuseum en Hema. Laatstgenoemde had een kledinglijn van hem.

NH en AT5 deden eerder onderzoek naar modeschool AMFI, waar N. op school heeft gezeten. (Oud)-studenten schetsen toen ook een beeld van een onveilige sfeer.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938