Start van hoofdcontent

Stad

nl

Demonstranten dansen door de stad voor meer betaalbare huizen, pand gekraakt aan Marnixstraat

16 oktober 2021, 17.11 uur · Aangepast 16 oktober 2021, 21.28 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Een paar duizend demonstranten dansten vanmiddag mee in een optocht van Amsterdam Danst Ergens Voor (ADEV). Met de actie vragen ze aandacht voor meer creatieve vrijplaatsen en betaalbare woningen in de stad. Volgens de organisatie zijn er te veel van zulke plekken verdwenen en heeft de ‘underground’ geen plek meer in de stad. 

ADEV

ADEV demonstreert al sinds 2013 voor het behoud van vrijplaatsen en goedkope woningen in de stad. "Wij eisen dat elke woning gebruikt wordt om in te wonen. Het moet afgelopen zijn met ontruiming voor leegstand", vertelt de organisatie.

"We hebben speelruimte nodig om tegenwicht te bieden aan de uitverkoop van de stad, om ons te organiseren, om feest te vieren, om duurzaam te leven. Om ons hart en ziel in dingen te stoppen waar geen uurloon tegenover staat."

De tocht trok rond 13.00 uur vanaf de Dam in de richting van de Rozengracht, Weteringschans, Marnixstraat en de Vijzelstraat. Vervolgens ging de stoet via het Rembrandtplein en Javaplein naar de Kop van Java.

Pand gekraakt

Toen de stoet door de Marnixstraat trok, maakten krakers van de actiegroep Pak Mokum Terug bekend dat ze een pand in de straat hebben gekraakt. De krakers zeggen niet samen te werken met ADEV maar wel voor dezelfde idealen te staan. 

Volgens een van de krakers stond het pand al jaren leeg en is het de bedoeling dat er nu een vrijplaats in komt. Het zou al sinds woensdag gekraakt zijn. 

Een politiewoordvoerder kan nog niet bevestigen of dat daadwerkelijk zo is. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938