Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Samengaan GroenLinks en PvdA nog stap te ver voor Groot Wassink: "Iets te hard van stapel"

5 november 2021, 20.50 uur · Aangepast 6 november 2021, 06.56 uur · Door Ronald Olsthoorn

Samenwerken ja, maar het samenvoegen van de twee linkse partijen aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen gaat GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink op dit moment te ver. 

AT5

"Ik ben voor samenwerking, heel erg voor samenwerking zelfs, maar samen gaan is wel wat ingewikkeld", zegt Groot Wassink in AT5's Park Politiek. Hij reageert hiermee op een oproep van partijleden van zowel GroenLinks als de PvdA onlangs in Het Parool. Zij willen dat de twee partijen verder gaan als één fractie. De oproep werd ondersteund door partijprominenten zoals Job Cohen (PvdA) en Andrée van Es (GrL). 

Quote

"Laten we eerst eens zorgen dat we een goede uitslag halen bij die verkiezingen"

rutger groot wassink over samengaan met pvda

Groot Wassink: "Het zijn twee verschillende partijen, dus ik vind nu zeggen: we gaan onze twee fracties samenvoegen, een beetje raar. Zeker ook omdat er nog geen fracties zijn (de definitieve kieslijsten moeten nog worden vastgesteld , red.) en onze cultuur verschilt wel. Ik wil heel graag intensief samenwerken, maar ik vind nu praten, eigenlijk heb je het dan over een soort pre-fusie, dat vind ik nu even iets te hard van stapel lopen. Laten we eerst eens zorgen dat we een goede uitslag halen bij die verkiezingen."

"4.000 gedupeerde Amsterdamse gezinnen toeslagenaffaire"

Groot Wassink, vooral nu nog wethouder Sociale Zaken, sprak de laatste tijd namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten intensief met demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen over de nasleep van de toeslagenaffaire. Het kabinet wil met extra geld en nieuwe regelingen komen voor gedupeerden die nog niet geholpen worden, maar volgens de wethouder is het tijd voor een pas op de plaats om het leed niet nog erger te maken.

Quote

"Het kabinet wil nu allerlei nieuwe maatregelen gaan nemen en volgens ons is dat echt onverstandig"

RUTGER GROOT WASSINK OVER toeslagenaffaire

Groot Wassink: "Het kabinet wil nu allerlei nieuwe maatregelen gaan nemen en volgens ons is dat echt onverstandig. We moeten nu gewoon kijken: wat moeten de mensen die het zwaarst getroffen zijn, wat hebben die nu nodig, want wij willen die mensen het eerst helpen."

Wat het extra lastig maakt voor Amsterdam, dat afhankelijk is van de informatievoorziening door de Belastingdienst, is dat zelfs die groep nog onvoldoende in beeld is. "Dat is moeilijk in te schatten, maar er zijn ruim 4.000 mensen die we nu al helpen. Dat is vrij fors, maar daar zijn we dus al mee bezig. Maar daarvan krijgen we dus niet scherp van de Belastingdienst wie daar nou het meeste van getroffen is", aldus Groot Wassink.

Bekijk hieronder het hele gesprek waarin ook het verkiezingsprogramma van GroenLinks onder de loep wordt genomen. 

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938