Lamlendig Ajax scoort opnieuw niet en speelt historisch gelijk tegen Go Ahead

7 november 2021, 22.04 uur · Aangepast 8 november 2021, 07.38 uur · Door Stephan Brandhorst

Ajax heeft zondagavond niet weten te winnen van Go Ahead Eagles. De Amsterdammers kwamen net als vorige week tegen Heracles Almelo (0-0) niet tot scoren in de eredivisie. In de Johan Cruijff Arena bleef het ook 0-0. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat Ajax thuis niet wint van de Deventenaren.

Ajax startte in de Arena met doelman Remko Pasveer onder de lat. Andre Onana was weer speelgerechtigd na zijn dopingschorsing, maar moest plaatsnemen op de bank. Verder koos trainer Erik ten Hag voor Davy Klaassen als aanvallend middenvelder in plaats van Steven Berghuis. Ryan Gravenberch moest plaatsmaken voor Daley Blind op het middenveld.

Hoewel Ajax veruit het meeste balbezit had, wist de ploeg van Ten Hag dat voor rust niet uit te drukken in de score. Een kopbal van Edson Alvarez uit een corner en een schot van Dusan Tadic na hectische taferelen voor het Go Ahead-doel waren de spaarzame kansen in de eerste helft. De Deventenaren stelden in aanvallend opzicht weinig voor, maar hielden de poort behoorlijk knap gesloten.

Ajax kwam iets sterker uit de kleedkamer en drukte Go Ahead verder terug. Opvallend was het hoge aantal overtredingen dat Ajax nodig had. De bezoekers hielden stand zonder al te veel weg te geven. Het enige gevaar in dat Ajax stichtte kwam uit schoten vanuit de tweede lijn via Tadic, Martinez en invaller Daramy. In de meeste gevallen vormde doelman Hahn een sta-in-de-weg.

Aan een zijden draad

Het balbezit van Ajax ging richting de tachtig procent, maar de overtuiging in de eindfase ontbrak. Het leek alsof de ploeg last had van vermoeidheid van de Champions League-wedstrijd tegen Dortmund. Via Davy Klaassen was Ajax in de 77e minuut het dichtst bij een treffer, maar de middenvelder raakte de paal. Even later werden inzetten van invaller Danilo en van Martinez tot twee keer toe van de lijn gehaald.

Door het gelijkspel blijft Ajax weliswaar aan de leiding in de eredivisie. De Amsterdammers hebben nu 27 punten en zijn gedeeld koploper met PSV.