Start van hoofdcontent

Stad

nl

Doorvaartvignet voor plezierboten kost 40 euro, per januari 2022 ingevoerd

9 november 2021, 17.47 uur · Aangepast 9 november 2021, 20.33 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Wie met een bootje door de grachten wil varen, moet hiervoor vanaf januari 2022 een doorvaartvignet van 40 euro hebben. Eerder werd nog gesproken over een prijs van 20 euro, maar dit bleek niet kostendekkend. Het vignet is drie kalenderjaren geldig, zo schrijft verantwoordelijk wethouder Egbert de Vries (Water) in een brief aan de gemeenteraad. 

taxi1108

De nettokosten van het vignet zijn 20 euro. Voor de ICT-kosten wordt 10 euro gerekend. Verzendkosten zijn volgens de wethouder 7,50 en de kosten voor de dienstverlening van het vignet worden geraamd op 2,50. In totaal zal het vignet dus 40 euro kosten, zo laat de wethouder weten nadat de gemeenteraad om een specificatie van de kosten had gevraagd. De gemeente benadrukt dat het om een schatting gaat. De bedragen zijn dus niet definitief. 

De invoering van het vignet werd eerder dit jaar nog uitgesteld omdat de gemeente meer tijd nodig had voor de invoering. Inmiddels is bekend dat het vignet vanaf januari volgend jaar wordt ingevoerd. Voor 2022 wordt bij aanschaf van het vignet een eenmalig gratis dagtarief om aan te meren aangeboden. 

Prijzig

De invoering van het doorvaartvignet is niet onomstreden. Vanuit de vaarsector, waaronder HISWA-RECRON watersportverenigingen en jachthavens, kwamen er vragen over de invoering van het vignet. 

"Wij hebben toevallig gehoord dat het 40 euro gaat kosten. We zijn al jaren in gesprek met de gemeente over dit vignet, en er is altijd gesproken over 20 euro. Dit valt ons dus  rauw op het dak", vertelt Gerdina Krijger, regiomanager Noord-Holland van HISWA-RECRON.

"Toen Sharon Dijksma nog wethouder was, heeft ze altijd tegen ons gezegd dat er geen botentol komt. We snappen dat de gemeente wil weten wie er op het water vaart, maar op het water moet je ook vrij zijn. Als je nu een bepaalde botenroute vaart en komt toevallig door Amsterdam zonder dat je er aanlegt, moet je het ook betalen. Dan is 40 euro best prijzig."

Overlast bestrijden  

Volgens wethouder De Vries wordt het met het nieuwe systeem mogelijk om het totale scheepvaartverkeer in beeld te brengen. "Dit is nodig om als vaarwegbeheerder beter geïnformeerd en gerichter verkeersmaatregelen te nemen, bijvoorbeeld in geval van grote drukte, evenementen en calamiteiten. Maar ook om efficiënter en informatie gestuurd te handhaven en zodoende overlast effectiever te bestrijden", zei hij eerder. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938