Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuw spel moet jongeren bewust maken van discriminatie op en rond het voetbalveld

10 november 2021, 19.00 uur · Aangepast 10 november 2021, 19.33 uur · Door Najim El Yarchouhi

Confronterende situaties rondom een schoolvoetbaltoernooi. Met de nieuwe online game Aftrap, de bal ligt bij jou probeert de Anne Frank stichting samen met prof- en amateurclubs meer bewustwording rond discriminatie op het voetbalveld te creëren. De kick-off was gisteravond tijdens de workshop Play Fair. 

Het motto van de Anne Frank stichting is 'voetbal is voor iedereen'. Daar draait ook het spel om. Voetbalvereniging Geuzenmiddenmeer op sportpark De Meer in Oost is de eerste vereniging waarbij deze vernieuwde manier van de workshop Play Fair wordt gegeven.

De game Aftrap, de bal ligt bij jou speelt zich af rond een schoolvoetbaltoernooi waarin alledaagse voorbeelden van discriminatie aan bod komen. De jonge deelnemers van tussen de 12 en 16 jaar maken gedurende het spel individueel keuzes, maar uiteindelijk beslist de meerderheid. Hoe reageert de meerderheid van het team en welke gevolgen heeft dit? 

Quote

"Discriminatie slaat je gewoon direct knock-out"

Rocky Hehakaija, Ex-profvoetbalster

Ex-profvoetbalster Rocky Hehakaija was ook van de partij om na afloop een voetbalclinic te geven aan de jongeren. Zelf heeft zij ook te maken gehad met discriminatie waarbij er oerwoudgeluiden vanuit het publiek naar het team van Rocky werden gemaakt tijdens een zaalvoetbalwedstrijd. Toch is haar liefde voor de sport er niet minder op geworden.

"Voetbal is een geweldige sport en kan voetballers en publiek verbinden en in vervoering brengen. Helaas komen vooroordelen en discriminatie ook in de voetbalwereld voor. De Play Fair workshop maakt deelnemers hiervan bewust en biedt handvatten om, als persoon en als groep, discriminatie tegen te gaan",  aldus Rocky. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938