Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vertraging bouw 2500 studentenkamers niet te verkroppen: "Woningnood erger dan paar vliegtuigen"

14 november 2021, 07.00 uur · Aangepast 14 november 2021, 09.25 uur · Door Jimmy Miltenburg

Studentenhuisvester DUWO vindt het niet te verkroppen dat de bouw van 2.500 nieuwe studentenwoningen in Kronenburg door tegenwerking van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nog niet van start kan gaan. "Onbegrijpelijk en een zware tegenvaller", aldus DUWO.

AAN!

De nieuwe cijfers van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting kwamen begin oktober uit. Volgens DUWO zijn de cijfers dramatisch, zeker voor de regio Amsterdam. Zo blijkt dat het tekort in één jaar is gestegen van 5.200 naar 6.600 eenheden en op grond van de prognoses stijgt dit tekort in 2028 naar 21.700 als er niet fors bijgebouwd wordt. 

Hoop vervlogen

Met dit oplopende tekort in het achterhoofd is het voor studentenunie ASVA niet te verkroppen dat de bouw nu wordt tegengehouden. "We hebben internationale studenten die in de zomer naar Nederland komen en opeens op straat slapen", aldus ASVA-bestuurslid Job Vermaas. "Studenten uit Noord-Holland moeten iedere dag twee uur reizen voor ze naar college kunnen. Dat is een onhoudbare situatie." De hoop op een stap naar de oplossing voor de woningnood is bij ASVA, nu de inspectie voor de bouw gaat liggen, een beetje vervlogen. 

En ook bij DUWO zien ze de noodzaak voor woningen. Ze balen van de huidige situatie. "Zelfs met de te verwachten aanvullende maatregelen om de toestroom van internationale studenten gecontroleerd te beperken, blijft het alle hens aan dek om de kamernood aan te pakken en zijn de 2.500 nieuwe eenheden op Kronenburg keihard nodig", zegt DUWO.

Onbegrip bij studenten

De woningen moeten worden gerealiseerd in een gebied pal naast Uilenstede. Daar wonen studenten op een campus en worden ze dagelijks geconfronteerd met de overlast die Schiphol veroorzaakt. Ook zij begrijpen niets van het inspectiebezwaar. "Als je er echt last van hebt doe je de deur dicht dan valt het echt wel mee", vertelt campusbewoner Yoran van Ballegooijen. "Dus ik zeg inderdaad: gewoon lekker de huizen bouwen." Een campusgenootje vult aan: "Ik denk dat de woningnood erger is dan die paar vliegtuigen."

Denken in mogelijkheden

Voor de studentenwoningorganisatie is het niet uit te leggen dat het ministerie kan dwarsliggen bij een plan waar bijna alle belangrijke betrokken partijen in de regio achterstaan. “Dit staat haaks op de ambities van het Rijk en de afspraken die er liggen om de kamernood op te lossen", aldus DUWO-bestuursvoorzitter Heleen de Vreese. “En het zal zonder twijfel voor grote vertraging van de noodzakelijke nieuwbouw zorgen. De ernst van deze crisis vraagt nu echt om denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.”

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938