Start van hoofdcontent

Stad

nl

OM: buurthuis-stagiair Mohamed (17) doodgeschoten omdat hij op doelwit leek

12 november 2021, 14.53 uur · Aangepast 13 november 2021, 13.31 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De 17-jarige Mohamed Bouchikhi kwam begin 2018 om het leven in een buurthuis op Wittenburg, waar hij stage liep, omdat hij werd aangezien voor doelwit Gianni L.. Dat bleek gisteren uit de eerste inleidende zitting waarbij een van de verdachten voor de rechter verscheen. Hij wordt verdacht van de liquidatie, waarbij ook twee andere aanwezigen werden geraakt zijn. 

Randall D. zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) op 26 januari 2018 samen met de andere verdachte, Emylio 'Millie' G, een buurthuis op Wittenburg zijn binnengelopen opzoek naar de jonge crimineel Gianni L.

“Er waren kinderen aanwezig, er werden spelletjes gespeeld. De ongedwongen sfeer slaat om in een verschrikkelijke nachtmerrie als om 19.10 uur twee gemaskerde mannen het buurthuis binnenvallen met een kalasjnikov en een handvuurwapen en beginnen te schieten. Er ontstond chaos en paniek”, aldus de officier.

Door verwarring werd de 17-jarige Mohamed Bouchikhi aangezien voor de jonge crimineel Gianni L., die op tijd wist te vluchten uit het buurthuis. De dood van Bouchikhi leidde tot een grote schok en veel verontwaardiging in de stad.

Foto van het 17-jarige slachtoffer Mohamed Bouchikhi
Quote

''Het is erg opvallend dat hij geen enkele verklaring wil afleggen''

Katelijne den Hartog - PERSOFFICIER van justitie

Randall D., die door het Openbaar Ministerie (OM) ook verdacht wordt van betrokkenheid bij de liquidatie van de Amsterdamse crimineel Lucas Boom in juni 2015 in Zaandam, werd in juli van dit jaar opgepakt op Curaçao nadat de Amsterdamse recherche al enige tijd naar hem op zoek was.

Volgens het OM zijn er verschillende bewijzen tegen de verdachte. ''Er is een afgeluisterd gesprek waarbij deze verdachte zich echt ook plaatst in het buurthuis, details ook geeft die niet naar buiten waren gebracht op dat moment en die ook worden ondersteund door forensisch bewijs en getuigenverklaringen van mensen die ter plaatsen waren."

Quote

''Bewijs bestaat uit anonieme getuigenverklaringen die verklaren wat al lang en breed bekend is"

alexander admiraal - advocaat verdachte

Alexander Admiraal, advocaat van Randall D., noemt de bewijzen 'mager'. ''Het bewijs bestaat hoofdzakelijk uit anonieme getuigenverklaringen die verklaren wat al lang en breed bekend is, er was al heel veel over gepubliceerd dus die verklaren niets nieuws.''

Justitie ziet geen reden om de getuigenverklaringen van onwaarde te verklaren. ''Deze anonieme getuige heeft een duidelijke verklaring afgelegd die belastend is voor deze verdachte en die lijn volgt het OM vanwege de duidelijkheid van deze verklaring'', aldus persofficier Katelijne den Hartog.

Advocaat A. Admiraal

Zwijgrecht

Het OM begrijpt niet dat D. zich beroept op zijn zwijgrecht. ''Het is erg opvallend dat hij geen enkele verklaring wil afleggen, dat recht heb je als verdachte. Maar op het moment dat je onschuldig bent zou het ook kunnen zijn dat je dat van de daken schreeuwt.''

Een ander verweer van de advocaat heeft te maken met de opname vertrouwelijke communicatie (OVC), die volgens hem te veel ruimte voor interpretatie openhoudt. Daarop laat het OM weten dat het deze gesprekken wel degelijk als bewijsstuk ziet. ''Het afgeluisterde gesprek is vertaald door een beëdigde tolk en dat is een helder verhaal.''

Ondanks het verzoek van raadsman Admiraal om het voorarrest op te heffen, blijft D. vastzitten. Eind januari 2022 wordt de zaak vervolgd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938