Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vuurwerkverbod teleurstelling voor Amsterdamse jongeren: "Even laten bezinken en een plekje geven"

13 december 2021, 15.08 uur · Aangepast 21 december 2021, 11.46 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

Dit jaar geldt er met oud en nieuw, net als vorig jaar, een vuurwerkverbod. Er is voor dit verbod gekozen om een extra belasting van de zorg, handhavers én hulpverleners zo veel mogelijk te voorkomen. Niet al het vuurwerk is verboden, het zogeheten F1-vuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten mogen nog wel. 

AT5

Niet knallend maar knetterend het nieuwe jaar in dus, aldus vuurwerkverkoper Raymond Berkhout. Hij loopt samen met zijn collega's door het verbod op het F2 vuurwerk opnieuw veel inkomen mis. "Er is vanuit de overheid een compensatie toegezegd, maar goed, dat is een compensatie om de kosten die je al gemaakt hebt, denk aan folders en reclame uitingen, om die te compenseren."

De reacties op het vuurwerkverbod zijn verdeeld. Een voorbijganger snapt het wel: "Ik snap wel dat ze het doen, want het veroorzaakt best wel veel schade, maar het haalt wel iets weg van oud en nieuw." 

Quote

"Het haalt wel iets weg van oud en nieuw"

voorbijganger

Teleurstelling voor jongeren

Omar Tissoudali is jongerencoach en wordt gezien als rolmodel voor jongeren in West en Nieuw West. Hij is onderdeel van stichting IMD. Bij deze stichting worden jongeren van tien jaar begeleid en gecoacht op meerdere gebieden. Zo leert hij jongeren onder andere de gevaren van vuurwerk. Volgens Omar is het vuurwerkverbod voor jongeren dit jaar opnieuw een flinke domper. "Het vuurwerkverbod is voor jongeren een grote teleurstelling. De jongeren vinden het heel erg jammer. Ze moeten het even laten bezinken en een plekje geven". 

De gemeente Amsterdam had als alternatief voor het vuurwerkverbod een vuurwerkshow op het Museumplein geregeld. Deze gaat helaas toch niet door vanwege de toenemende coronabesmettingen. 

Quote

"Het is een grote teleurstelling voor de jongeren"

Omar Tissoudali, jongerencoach
Jongerencoach Omar Tissoudali geeft de jongeren les over vuurwerk

Meer informatie over het het vuurwerkverbod op amsterdam.nl/oudennieuw

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws vanuit de gemeente Amsterdam? Abonneer je dan op de nieuwsbrief