Start van hoofdcontent

Stad

nl

Weer probleem met stroomnet, helft nieuwe grootverbruikers kan nu geen stroom krijgen

9 december 2021, 10.04 uur · Aangepast 9 december 2021, 10.49 uur · Door Stefan Bunschoten

Ook in grote delen van West kunnen nieuwe supermarkten, grootschalige horeca, kantoren en fabrieken geen stroom meer afnemen. Ook kan er geen extra stroom worden geleverd aan grote bedrijven die er nu al zitten. Dat komt doordat het elektriciteitsstation Hemweg zijn maximale capaciteit heeft bereikt. 

Dat laten Liander en de gemeente vanochtend weten. Het station zorgt samen met de onderliggende stations in de stad voor de elektriciteit in het Westelijk Havengebied, Sloterdijk, Slotervaart, Osdorp, Geuzenveld, Bos en Lommer en een deel van het centrum van elektriciteit. Een oplossing laat nog jaren op zich wachten. 

Dat betekent volgens de gemeente dat inmiddels in bijna de helft van de stad nieuwe grootverbruikers van elektriciteit niet kunnen worden voorzien van stroom. Het gaat dan ook om scholen en 'aanvragen die belangrijk zijn voor de verduurzaming van de stad'. Vermoedelijk worden daarmee onder meer warmtepompen bij fabrieken bedoeld.

In de rode en oranje gebieden is geen stroom voor nieuwe grootverbruikers.

De gemeente stelt ook dat de ontwikkeling van de stad steeds meer onder druk komt te staan. "Deze situatie vraagt om een rigoureus andere manier van samenwerken", laat wethouder Marieke van Doorninck weten. "We gaan niet langer vanuit ons eigen belang met elkaar onderhandelen." Er komt daarom een taskforce van de gemeente, Liander en Tennet.

Liander benadrukt net als eerder dat de schaarste op het stroomnet het gevolg is van de groeiende economie, digitalisering, 'het in recordtempo bouwen van aardgasloze huizen' en het verduurzamen van de energievoorziening. Omdat de ontwikkelingen zo snel gaan, verwacht Liander op korte termijn zelfs op nog meer plekken schaarste op het elektriciteitsnet.

Quote

"Het elektriciteitsnet in vrijwel de hele stad heeft bijna of helemaal zijn maximale capaciteit bereikt"

Daan Schut, Alliander

"De vraag naar elektriciteit in Amsterdam is snel extreem hard gestegen", stelt Daan Schut, lid van de Raad van Bestuur van Alliander, de holding waar netbeheerder Liander onder valt. "Het elektriciteitsnet in vrijwel de hele stad heeft bijna of helemaal zijn maximale capaciteit bereikt. Wij werken hard aan de uitbreiding van het net. Dat kost veel tijd. Ondertussen moeten we de schaarse capaciteit zo goed mogelijk verdelen."

Begin 2022 moet de nieuwe taskforce met een eerste plan komen.

AT5 doet onderzoek naar de problemen met het stroomnetwerk in de stad en spreekt hierover graag - eventueel anoniem - met mensen die meer kunnen vertellen over dit onderwerp. Wilt u uw bedrijf vestigen in één van de gebieden waar nieuwe grootgebruikers niet meer welkom zijn, werkt u bijvoorbeeld bij Liander of heeft u op een andere manier betrokkenheid bij dit dossier? Neem dan contact op met journalist Nicolaï Brannan via [email protected].

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938