Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Expo over de Zeedijk op de Zeedijk: "Een spannende plek met een rafelrandje"

14 december 2021, 13.00 uur · Aangepast 14 december 2021, 15.46 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Op de Zeedijk is de komende weken het kunstproject Ongekend Zeedijk te zien. Aan de hand van een audiotour en kunstwerken die door drie jonge kunstenaars gemaakt zijn, worden verhalen verteld over de roemruchte straat en Chinatown.

De werken zijn gemaakt door kunstenaars Susan Kooi, Neil Fortune en Tja Ling Hu om vooral jongeren op de Zeedijk uit te nodigen om op een andere manier de verhalen van de straat te ervaren. 

'Ongekend Zeedijk' wil met de expositie jonge Amsterdammers aansporen om buiten hun bubbel te treden en de verhalen met hen te delen. Hiermee proberen de initiatiefnemers ervoor te zorgen dat jongeren zich weer verbonden voelen met de binnenstad. 

Quote

"De Zeedijk is een plek met een rafelrandje waar het altijd spannend is"

Jelmer peter - initiatiefnemer

Kooi heeft in totaal vier gevelstenen gemaakt, waaronder één voor toko Dun Yong waar twee katten en een blad paksoi op te zien zijn. De oud-bewoners en eigenaren van Dun Yong waren één van de eersten die begonnen met het importeren van paksoi. En de katten worden als afschrikmiddel tegen de muizen gebruikt. 

Initiatiefnemers Ravenna Westerhout, Niel Oedit Doebé en Jelmer Peter zijn maanden beziggeweest met de expositie. "Het is hier altijd levendig en de dijk biedt heel veel verschillende dingen. Er is een grote onderlinge verbondenheid en het is een plek met een rafelrandje waar het altijd spannend is", aldus Jelmer Peter.

De expositie is in de buitenlucht en tot en met 10 januari te zien.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938