Start van hoofdcontent

Stad

nl

Op pad met graffiti-artiest Laser3.14: "Een cadeau van mij aan de stad"

12 december 2021, 06.57 uur · Aangepast 12 december 2021, 09.23 uur · Door Jimmy Miltenburg

Graffiti. Het wordt door de een verguisd en door de ander juist omarmd. Duidelijk is wel dat de stad en de spuitbussen al jaren intens met elkaar zijn verbonden. Een halve eeuw geleden zag je het voor het eerst opduiken en tegenwoordig is het niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Inmiddels is het een kunstvorm die zo is geëvolueerd dat het in musea te zien is.

In de jaren '70 kwam graffiti op en in de jaren '80 waren veel graffitimakers zeer actief in de stad. Ook Laser3.14 begaf zich in die tijd als jongen van 14 jaar veel op straat in de nacht. Daar legde hij de basis voor wat hij nog altijd doet. Op pad in de late uurtjes met een spuitbus in de hand. Inmiddels zet hij al 15 jaar door de hele stad poëtische teksten op bouwwanden. "Een cadeau van mij aan de stad", zo zegt hij zelf. 

Zijn werk is niet onopgemerkt gebleven. In de expositie 'Naar de gallemiezen, an Amsterdam love story' hangen zijn gespoten teksten  aan de muren van het Art'otel, tegenover het centraal station.

De expositie, die loopt tot april 2022, brengt vele kunstvormen bij elkaar. Het is samengesteld door het collectief 'Amsterdam Street Art'. De ontwikkeling van de graffitikunst staat centraal en daarom hangt ook Def P met zijn kunst in de gallerie. Hoewel hij bekend is van zijn rol als rapper bij Osdorp Posse, was hij in de jaren '80 ook actief als graffiti-artiest. Nog steeds gebruikt hij de ervaring van de straat in de kunst die hij vandaag de dag maakt. 

Sleutelfiguren

Curator Lars Brehm is trots op de diverse expositie van sleutelfiguren in de Amsterdamse straatkunst. De grondleggers van de graffitiscene worden verenigd met kunstenaars die momenteel nog altijd actief zijn. Laser3.14 is er één van en dat zijn werk hangt bij de expositie doet hem veel. "Ik ben een kunstenaar uiteindelijk en het is tof als je gewaardeerd wordt", vertelt hij in het Art'otel. "Als mensen je werk waarderen is dat het mooiste wat er is."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938