Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdamse gladheidsbestrijders staan dag en nacht paraat

13 december 2021, 11.06 uur · Aangepast 15 december 2021, 13.54 uur · Door Redactie i.s.m. Gemeente Amsterdam en Bouwinvest

Van november tot en met april werkt de gemeente actief aan gladheidsbestrijding. Het AT5-programma Het Verkeer mocht vorig jaar een kijkje nemen in de loods aan de Theemsweg waar alle strooiwagens klaar staan. 

Bij kans op gladheid strooit de gladheidsbestrijding preventief zout om de wegen veilig te houden. Er wordt dag en nacht gelet op de wegdektemperatuur en het weer om zo te bepalen of preventief gestrooid moet worden. 

Meetpunten

De wegdektemperatuur wordt in de gaten gehouden door verschillende meetpunten in de stad. Bij deze meetpunten zitten sensoren in de weg die onder andere de temperatuur van het wegdek, luchtvochtigheid en het zoutgehalte op de weg meten. Door zout te strooien verlaagt het vriespunt van het wegdek met een aantal graden. Hierdoor wordt de weg minder snel glad en ontdooid bestaande sneeuw of ijzel weer.

Gevolgen voor het verkeer

Gladheid kan grote gevolgen hebben voor het verkeer. 'Wij kunnen niet altijd overal in de stad strooien,' vertelt toezichthouder Neumeier. 'Daarnaast heeft zout wat inwerktijd nodig. Daarom vragen we mensen om altijd voorzichtig te zijn bij temperaturen onder de nul en bij verwachte gladheid,' aldus Neumeier.

Kijk voor meer informatie op: amsterdam.nl/winter