Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Amsterdammer (28) opgepakt voor oplichting met nepnieuwswebsites

20 december 2021, 14.15 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Een 28-jarige Amsterdammer is op 15 december opgepakt op verdenking van deelname aan een criminele organisatie. Hij is vermoedelijk betrokken geweest bij het maken van nepnieuwswebsites.

De man kwam bij de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) in beeld in een lopend onderzoek. In dat onderzoek werden op 22 september verschillende doorzoekingen gedaan, onder meer in Amsterdam. Daarbij werd voor miljoenen beslag gelegd op onroerend goed, auto's, horloges, cryptovaluta en bankrekeningen in binnen- en buitenland.

De oplichtingspraktijken gebeurden onder meer via advertenties op onder andere Facebook. De criminele organisatie had volgens de FIOD een groot netwerk in beheer van verschillende nepnieuwscampagnes, waarbij ook de identiteit van bekende Nederlanders en Nederlandse nieuwswebsites werden misbruikt. Vaak werd in die advertenties opgeroepen om geld in te leggen, maar waren slachtoffers meestal daarna hun geld kwijt.

De 28-jarige verdachte was werknemer bij het bedrijf van een man die op 22 september werd aangehouden. Hij is vermoedelijk betrokken geweest bij het maken van nepnieuwswebsites. De verdachte is op 17 december na verhoor vrijgelaten en blijft verdachte.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938