Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bewoners bezorgd om verkoop Oosterkerk: gaan kerk en buurtactiviteiten wel samen?

13 januari 2022, 20.00 uur · Aangepast 14 januari 2022, 06.00 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Na 18 jaar in de verkoop te hebben gestaan, heeft de Oosterkerk op de Oostelijke Eilanden eindelijk een nieuwe bestemming. De kerk wordt waarschijnlijk verkocht aan Stadsherstel, met als vaste huurders Het Balletorkest en de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA). Maar vooral met die laatste partij is een groep buurtbewoners niet blij. 

Jarenlang heeft de gemeente gezocht naar een nieuwe bestemming voor de Oosterkerk omdat het te duur werd in kosten en onderhoud. Om de verkoop te bespoedigen werd oud-Kamerlid van D66 Boris van der Ham aangesteld om de optie tot koop te onderzoeken.

Afgelopen november kwam Van der Ham met een rapport waar in stond dat Stadsherstel het kan overnemen, en dat Het Balletorkest, de Protestantse Kerk en een aantal kleinere organisaties vaste huurders zouden zijn. Hij liet weten dat de combinatie tussen de nieuwe huurders en andere initiatieven uit de buurt mogelijk zou blijven

Quote

"Waarom staat het niet op papier?"

Petra catz, buurtorganisatie 1018

Ondanks het positieve verslag van Van der Ham is er een groep buurtbewoners niet tevreden met het rapport. Ze zijn niet gelukkig met het feit dat hun buurtinitiatieven in de toekomst via de Protestantse Kerk geregeld moeten worden.

"Ze hebben een missie, daar is niets mis mee, want er zijn ook mensen die daar zingeving vinden", aldus Petra Catz van buurtorganisatie 1018. "Alleen wil niet iedereen onder dat licht zijn activiteiten doen." Ook wil Catz dat de beloftes van de Protestantse Kerk worden vastgelegd: "Waarom staat het niet op papier?"

"Geen zorgen"

Verkenner Van der Ham snapt de bezorgdheid van een deel van de buurtbewoners wel. Hoewel er een aantal zaken gaan veranderen, blijft het buurtgebruik volgens hem hetzelfde: "Bijna alle punten waar de buurtbewoners bezorgd over waren. zijn ook verankerd in de voorwaarden tot verkoop. Onderdeel van de afspraak met de nieuwe huurders is dat de buurtfunctie behouden blijft en dat gaat ook gebeuren. Ik heb verder ook voorgesteld om iemand van het stadsdeel bij de jaarlijkse planning toe te voegen zodat diegene de belangen van de buurt kan vertegenwoordigen."

De Protestantse Kerk Amsterdam vindt dat de buurtbewoners een beetje vertrouwen moeten hebben in de nieuwe plannen. Woordvoerder Arjen Boersma laat weten dat de buurtinitiatieven niet onder de PKA gaan vallen: "Ze kunnen volledig met dezelfde vrijheid  die ze nu hebben activiteiten organiseren, promoten en onder hun eigen naam naar buiten brengen. Er gaat echt niks veranderen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938