Start van hoofdcontent

Stad

nl

Jacques Grishaver ontvangt Gouden Medaille voor het realiseren van het Namenmonument

30 januari 2022, 14.20 uur · Aangepast 30 januari 2022, 14.55 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité Jacques Grishaver heeft de Gouden Medaille ontvangen. Hij kreeg de hoogste onderscheiding van de stad uit handen van burgemeester Halsema voor het realiseren van het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat. De onderscheiding kreeg hij vanmiddag na de jaarlijkse Holocaust Herdenking.

Gemeente Amsterdam

Het Holocaust Namenmonument werd september vorig jaar onthuld en bevat de namen van 102.000 Holocaustslachtoffers. Al in 2006 kwam Grishaver met het initiatief voor het monument.

Hij wilde een plek waar alle namen van de Nederlandse slachtoffers die geen eigen graf hebben, zichtbaar en tastbaar zijn voor de nabestaanden. In iedere steen is de naam, geboortedatum en leeftijd van overlijden gegraveerd. 

Kijk hieronder een reportage over het Holocaust Namenmonument, met onder anderen initiatiefnemer Jacques Grishaver en nabestaande Max Arpels Lezer.

Zowel Grishaver als Halsema hielden vanmorgen een toespraak tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. Halsema noemde vergelijking die sommige demonstranten of politici maakten tussen de coronapandemie en Holocaust 'schaamteloos gewroet in pijn.'

AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938