Start van hoofdcontent

Stad

nl

Term 'Bersiap' volgens OM niet strafbaar, aangiftes geseponeerd

9 februari 2022, 13.19 uur · Aangepast 9 februari 2022, 13.45 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Het Rijksmuseum mag de term 'Bersiap', waarmee de laatste gewelddadige maanden van 1945 wordt bedoeld, blijven gebruiken in de tentoonstelling 'Revolusi! Indonesië onafhankelijk'. Volgens het Openbaar Ministerie bevat de term geen negatieve conclusies over Indonesiërs als groep wegens hun ras.

AT5 / Luuk Koenen

De term 'Bersiap', wat 'wees paraat' betekent, werd in die maanden gebruikt door Indonesische jongeren die op grote schaal geweld gebruikten. Dit deden ze onder anderen tegen Chinezen, Molukkers en Nederlanders. Er kwamen duizenden mensen om het leven.

Het Comité Nederlandse Ereschulden, dat opkomt voor slachtoffers van Nederlands kolonialisme, deden eerder aangifte tegen het museum omdat die zich volgens hen schuldig maakte aan discriminatie en groepsbelediging. Het Rijksmuseum zou  hiermee Indonesiërs opnieuw buitensluiten.

Het OM gaat daar niet in mee omdat de term historische gebeurtenissen aanduidt. Daarnaast valt de term onder de vrijheid van meningsuiting. Er zijn volgens het OM dan ook geen strafbare feiten gepleegd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938