Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Halsema waarschuwt clubs: 4500 euro dwangsom als ze deuren openen

10 februari 2022, 15.37 uur · Aangepast 10 februari 2022, 17.46 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Clubs die dit weekend meedoen aan de protestactie 'de nacht staat op' kunnen een dwangsom van 4500 euro krijgen en bij herhaling gesloten worden. Dat schrijft burgemeester Halsema in een brief aan de clubs. 

Halsema stelt de frustratie van de clubs te begrijpen. "De nacht is een wezenlijk onderdeel van onze stad. Waar andere sectoren met kleine stapjes open kunnen, staat u al twee jaar achteraan in de rij bij de versoepelingen."

Maar toch wijst ze erop dat de landelijke coronaregels nog gelden. Die moet het stadsbestuur volgens haar 'als vanzelfsprekend' handhaven, zoals telkens zou zijn gebeurd. "Ik vraag u dringend u nog te voegen naar de regels, ervan uitgaande dat de samenleving binnenkort opengaat. Dan kunnen we de Amsterdamse clubs in volle glorie heropenen. Ik reken op u."

Meerdere clubs gaven vorige week aan om komende zaterdag om 21.00 uur de deuren te openen. Er wordt gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs. Politiebonden hadden agenten en handhavers vanwege de stakingsacties van de politie opgeroepen niet te handhaven.'

De clubs laten in een reactie weten dat ze nog steeds van plan zijn om zaterdag de deuren te openen.

Reactie clubs
"Deze aankondiging verandert in elk geval niet het voornemen van clubs om zaterdag a.s. open te gaan, omdat we nog steeds niet voldoende perspectief krijgen vanuit Den Haag. Daarover zijn we oprecht teleurgesteld en ook de informatie die nu al lekt biedt ons geen redelijk perspectief. Morgen hebben we nog een beraad met alle clubs in Amsterdam hoe nu verder. Het is een feit dat ons doel niet is bereikt als 1G een voorwaarde is voor verdere nachtelijke openstelling van clubs.
We hebben begrip voor positie van de burgemeester dat ze moet handhaven en hopen dat het een traject wordt waarbij niet direct de dwangsom verschuldigd is."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938