Start van hoofdcontent

Stad

nl

Valt 'noodzakelijke' bouw studentenflats door vliegtuigherrie in het water?

15 februari 2022, 13.44 uur · Aangepast 15 februari 2022, 14.01 uur · Door Celine Sulsters

De Raad van State buigt zich vandaag over het plan om 2.500 studentenwoningen en 1.500 kortetermijnwoningen te bouwen in de wijk Kronenburg in Amstelveen. De gemeenteraad stemde juli vorig jaar in met het plan, maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) is ervoor gaan liggen vanwege vliegtuiglawaai in het gebied.

AAN!

De zitting trekt vandaag veel belangstellenden. Naast het ministerie en de gemeente Amstelveen zijn ook Stichting Allemansbelang (omwonenden van het gebied), verschillende vastgoedeigenaren, investeerders en studentenhuisvester DUWO aanwezig.

'Inwoners beschermen'

Het ministerie van I&W laat in haar betoog vooral weten zich strikt aan het Luchthavenindelingsbesluit Schiphol (LIB) te willen houden. Daarin is Kronenburg aangewezen als een gebied waar geen woningen mogen worden gebouwd. "Het besluit is er om inwoners rondom de luchthaven te beschermen qua gezondheid en tegen geluid. Dit is geen gezonde plek om te wonen", aldus het ministerie. Als hier al een uitzondering op wordt gemaakt, mag het volgens het ministerie gaan om slechts 25 woningen. 

Quote

"Het kan niet zo zijn dat het van studenten afhangt of ze dakloos zijn"

STUDENTENHUISVESTER DUWO

De gemeente Amstelveen voert aan dat 'we nu echt iets moeten gaan doen aan de woningnood'. Zij vindt dat het plan wel binnen de kaders van het LIB passen, omdat er meerdere bouwplannen onder één bestemmingsplan vallen. Een maximum van 25 woningen in het hele gebied klopt dan niet.

'Zorgen nog nooit zo groot'

Studentenhuisvester DUWO sterkt het betoog van de gemeente door vanuit de studenten te spreken, de mensen om wie het volgens de organisatie écht gaat. De woningbouw in Kronenburg is volgens DUWO 'noodzakelijk'. "Studenten voeren op dit moment een strijd voor goede en betaalbare studentenwoningen. De zorgen waren nog nooit zo groot", hebben de studenten DUWO toevertrouwd.

De studenten vinden het onbegrijpelijk dat aan de ene kant van de straat wel studenten mogen wonen, maar aan de andere kant niet. Ook op de huidige studentencampus Uilenstede is volgens hen geluidsoverlast van vliegtuigen, maar dat wordt voor lief genomen. Studenten vinden het erger om ver te moeten reizen voor hun studie. Internationale studenten slapen nu zelfs bij mede-studenten op de bank. "Het kan niet zo zijn dat het van studenten afhangt of ze dakloos zijn", zegt DUWO.

Om 15.00 uur vanmiddag laten studenten van zich horen tijdens een protestmars. De Raad van State moet binnen zes weken een besluit nemen. Mogelijk valt dit besluit dus na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. De Raad van State kan besluiten dat het bestemmingsplan helemaal de prullenbak in moet, aangepast moet worden of dat de 4.000 woningen gebouwd mogen gaan worden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938