Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Verontwaardiging in Stopera over buitenlands snoeihout dat AEB verbrandde

16 februari 2022, 20.35 uur · Aangepast 17 februari 2022, 01.49 uur
Door Stefan Bunschoten · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De gemeenteraad debatteerde vanavond over de herkomst van het snoeihout dat verbrand wordt in de biomassacentrale van het Afval Energie Bedrijf (AEB). Een deel van het hout bleek het afgelopen jaar uit Spanje te zijn gehaald, terwijl het stadsbestuur eerder beloofde dat het niet van verder dan 150 kilometer uit de buurt zou komen.

16 februari 2022, 23.12 uur

Debat gaat morgen verder

Omdat er vragen zijn gesteld die alleen in het geheim beantwoord mogen worden, gaat het debat morgen in het geheime deel van de gemeenteraadsvergadering verder. Daarna zal het debat in het openbaar afgerond worden.

AT5 / Luuk Koenen
16 februari 2022, 23.12 uur

Wethouder Van Doorninck: biomassa na eindigen subsidie 'niet meer zo interessant', maar geen garantie dat centrale AEB sluit

Wethouder  Van Doorninck zegt dat biomassa in haar ogen teveel gesubsidieerd wordt en dat ze daarom in 2019 een brief heeft gestuurd. "Het is precies die subsidie waarom ik denk dat de biomassacentrale in 2032 niet meer zo interessant is. Want die loopt tot die tijd. En dan denk ik dat het toch ook wel goed is dat ik zeg dat we nooit beloofd hebben dat die centrale dan sluit. Wij hebben altijd gezegd, de subsidie loopt dan en dan af."

AT5

16 februari 2022, 22.31 uur

Kevin Kreuger kwaad op wethouder Everhardt: 'Gelul'

JA21-raadslid Kevin Kreuger wel weten hoeveel ton hout er moet worden verbrand om break even te draaien. Later op de avond zegt hij dat hij dit wilde weten omdat hij vreest dat het AEB in de toekomst weer geld van de gemeente nodig heeft.

AT5

16 februari 2022, 21.51 uur

Debat over aandeelhouderschap tussen Partij voor de Dieren en GroenLinks

Volgens Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) kan de gemeente als 100 procent aandeelhouder veel meer invloed op het AEB uitoefenen, maar GroenLinks-raadslid Imane Nadif denkt dat dat niet zo makkelijk gaat.

AT5

16 februari 2022, 21.05 uur

Wethouders Everhardt en Van Doorninck reageren

Wethouder Victor Everhardt zegt dat het AEB 'altijd aangegeven, altijd herhaald' heeft dat het snoeihout niet van verder dan 150 kilometer per uur gehaald zou worden. Het AEB wordt straks verkocht aan de Rotterdamse afvalverwerker AVR. Volgens Everhardt heeft het nieuws over het snoeihout geen gevolgen voor de verkoop.

Volgens wethouder Marieke van Doorninck is het AEB expert op het gebied van biomassa. "Wij kennen die markt natuurlijk niet. Het gaat om een zelfstandig bedrijf dat zei, de biomassa is er wel." Ze zegt dat er volgens het AEB tot november 2021 wel volgens de contracten gestookt is. De gemeente gaat wel om een second opinion vragen om de eerdere uitspraken van het AEB te controleren. Er wordt meer ammoniak uitgestoten, omdat het hout uit Spanje 'van slechtere kwaliteit' is. Zo is het hout natter. 

Van Doorninck zegt verder dat het om een beslissing van de leverancier van de biomassa gaat en dat het AEB daarmee akkoord ging. "Het AEB is volledig vergeten dat met de aandeelhouder (de gemeente, red.) te delen." Beide wethouders hebben daarover hun ongenoegen uitgesproken.

AT5 / Luuk Koenen