Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gijzelnemer (27) schoot meteen op politie en wilde 200 miljoen in crypto’s

22 februari 2022, 23.40 uur · Aangepast 23 februari 2022, 08.42 uur
Door AT5/NH Amsterdam · Foto: AT5 / Luuk Koenen

De gewapende man die in de Apple Store op het Leidseplein dinsdagavond urenlang een man gijzelde, is een 27-jarige Amsterdammer. Dat meldde de driehoek van burgemeester, officier van justitie en politie vannacht in een persconferentie. De man zou 200 miljoen in cryptovaluta hebben geëist. "De gijzelaar heeft toch een soort heldenrol gespeeld door in dat moment, in een split second, besloot weg te rennen. Anders had deze hele nare nacht misschien nog wel veel langer kunnen zijn", zei hoofdcommissaris Frank Paauw.

23 februari 2022, 07.48 uur

Vier personen urenlang in angst

De politie wist tijdens de gijzeling zo'n zeventig mensen die in het gebouw aanwezig waren in veiligheid te brengen. Vier personen hielden zich gedurende de gijzeling schuil in een bezemkast, de gijzelnemer zou van niks hebben geweten. "Zij hebben urenlang in angst geleefd. Voor hen hebben we Slachtofferhulp geregeld. We zijn blij dat iedereen in veiligheid is", zei locoburgemeester Rutger Groot Wassink.

23 februari 2022, 07.52 uur

Strafblad voor wapenbezit

De gijzelnemer had een strafblad voor wapenbezit. De politie heeft in het onderzoek twee woningen doorzocht. Eén daarvan is de woning van de verdachte, in de andere woning verblijft hij vaak. Er wordt van uitgegaan dat hij alleen handelde.

Bij binnenkomst in de Apple Store nam de man direct een persoon in gijzeling. Volgens de politie is het slachtoffer vermoedelijk een buitenlander, mogelijk een Brit. Hij was een klant in de winkel. "De verdachte had de gijzelnemer voortdurend onder schot en dreigde zich op te blazen", zei de Amsterdamse politiechef Frank Paauw. "Wij hadden de indruk dat de verdachte niet precies wist hoeveel mensen er in het gebouw waren."

De verdachte is zwaar gewond naar het ziekenhuis overgebracht. De recherche doet verder onderzoek naar de verdachte.

 
23 februari 2022, 01.00 uur

Kijk hier de volledige persconferentie hier terug

23 februari 2022, 00.59 uur

Gijzelnemer wilde 200 miljoen in crypto's

Vier mensen hadden zich, zonder dat hij het doorhad, verstopt in een bezemkast. 

23 februari 2022, 00.57 uur

Verdachte legde wapen naast gegijzelde man neer

Terwijl het slachtoffer van de gijzeling tegenover de gijzelnemer zat, lag het automatische wapen naast de gegijzelde man. Maar die man zijn handen zaten toen op zijn rug gebonden. "Dan is het een stuk dapperder om het wapen naast hem neer te leggen", zei hoofdcommissaris Frank Paauw. 

Er is vier keer geschoten door de man. "Dan is de aanname dat het wapen leeg was niet reëel."