Start van hoofdcontent

Politiek

nl

AT5-lijsttrekkersdebat: politici over klimaat, corona, fouilleren en wonen

28 februari 2022, 16.04 uur · Aangepast 28 februari 2022, 19.44 uur · Door Redactie

De lijsttrekkers van de Amsterdamse politieke partijen gingen vandaag verbaal de strijd met elkaar aan in Pakhuis de Zwijger. Kijk de belangrijkste fragmenten, en het volledige debat, hier terug:

28 februari 2022, 18.29 uur

Liveblog gesloten

Het debat AT5-lijsttrekkersdebat is afgelopen. Kijk de volledige uitzending hier terug:

28 februari 2022, 18.28 uur

PvdA: niet meer dure huurwoningen bouwen

Volgens Marjolein Moorman (PvdA) is er veel leegstand in hele dure huurwoningen. "Laten we die nou vooral niet meer gaan bouwen, zoals mevrouw Martens en meneer Van Dantzig juist heel erg graag willen."

Maar Claire Martens (VVD) vindt nieuwe woningen juist nodig omdat er volgens haar een 'exodus' plaatsvindt onder middeninkomens. "Mensen die Amsterdam stil de rug toekeren. Mensen die niet komen protesteren op inspreekuren onder werktijden. En zij zeggen, wij krijgen rekening op rekening, ik kan geen woning kopen, alle gemeentelijke lasten worden verhoogd, voor ons is geen plek meer."

28 februari 2022, 18.05 uur

JA21: "Verdenking etnisch profileren walgelijk"

JA21-fractievoorzitter Annabel Nanninga vindt de verdenking van etnisch profileren tijdens het preventief fouilleren walgelijk. "Niet alleen van DENK, maar ook van D66, GroenLinks en andere linkse partijen. Op nummer zes van onze lijst staat een politieman die al jarenlang naar eer en geweten onze stad veilig houdt. Heeft u enig idee hoe dat bij de collega's binnenkomt, die verdenking van etnisch profileren?"

Sheher Khan (DENK) zegt dat het fouilleren nauwelijks iets opgeleverd heeft. "Op dit moment worden journalisten en advocaten gewoon neergeschoten in de stad. En u wil dat de politie zich gaat inzetten om aardappelschilmessen van straat te halen."

28 februari 2022, 17.49 uur

SP kritisch op extra terrassen

De SP stelt dat de uitbreiding van de terrassen, die werd toegestaan vanwege de economische schade door de coronamaatregelen, zorgt voor overlast door buurtbewoners. De VVD vindt die kritiek overdreven. "Laten we nou niet in de week dat deze ondernemers hun deuren mochten openen klagen over drie extra terrastafels", stelt VVD-lijsttrekker Claire Martens. 

28 februari 2022, 17.36 uur

PvdA en GroenLinks blijven achter komst windmolens staan

Marjolein Moorman (PvdA) zegt zich 'heel erg veel zorgen' te maken over het draagvlak in de stad voor de energietransitie. "Omdat dit wel nodig is. Als we straks allemaal onder water staan, dan is deze discussie niks waard. Daarom vind ik het maken van karikaturen van een goede oplossing ook echt wel kwalijk. Kijk, niemand wil dat windmolens naast huizen worden geplaatst. Niemand wil dat windmolens in wijken worden geplaatst. We zijn aan het zoeken naar goede plekken waar het niet de gezondheid schaadt. Waar het niet de natuur schaadt. Maar dat het moet gebeuren, dat is duidelijk."