Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ook jongens kunnen zich nu laten vaccineren tegen HPV-virus

1 maart 2022, 21.50 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Vanaf vandaag kunnen ook jongens vanaf 9 jaar zich tegen HPV-kanker laten vaccineren. Eerder kregen alleen meisjes een vaccin omdat het virus baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Ook oudere kinderen die nog geen prik hebben gehad, krijgen een uitnodiging.

AT5

HPV, voluit het humaan papillomavirus, kan verschillende soorten kankers veroorzaken. Nu er meer bekend is welke kankersoorten dat zijn, is er besloten om ook jongens te vaccineren. Peniskanker is bijvooreeld één van de soorten die het virus met zich mee kan brengen.

Het nieuwe vaccinatieprogramma werd vandaag in Amsterdam-Noord afgetrapt. Jongeren konden zich daar laten vaccineren in de Kromhouthal. "Ik wist eigenlijk niet waarvoor deze vaccinatie was" antwoord een jongen op de vraag of hij blij is met zijn prik. "Maar ik werd gevraagd om hierheen te komen, dus ik dacht: prima."

Quote

"Altijd beter dan de ziekte die je daarmee kan voorkomen"

moeder gevaccineerde jongen

"Alles waartegen je gevaccineerd kunt worden, moet je gewoon doen", zegt zijn moeder. "Altijd beter dan de ziekte die je daarmee kan voorkomen." Ook vader van een andere jongen vind het de moeite waard: "We zijn wel wat gewend hoor, we hebben heel wat prikkies meegemaakt."

Jong beginnen

"Ik roep echt iedereen op die een oproep heeft gekregen van het RIVM om daar gehoor aan te geven", zegt Wethouder Jeugdzorg Simone Kukenheim. De gemeente Amsterdam besloten om een levensjaar eerder te beginnen met het vaccineren dan de rest van het land. "We hebben onderzoek gedaan en we weten dat de vaccinatiegraad hoger is bij jongere kinderen", licht Kukenheim toe. "We vinden het belangrijk dat kinderen gevaccineerd zijn tegen ernstige ziektes, daarom bieden we het ook op een jongere leeftijd aan."

In maart wordt er op zes locaties in Amsterdam gevaccineerd tegen het virus.