Start van hoofdcontent

Politiek

nl

020Kiest: de lijsttrekkers

5 maart 2022, 15.24 uur · Aangepast 13 maart 2022, 07.22 uur
Door AT5 · Foto: AT5

Op 14, 15 en 16 maart mag Amsterdam weer naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. AT5 sprak de afgelopen maanden met een groot aantal lijsttrekkers die meedoen. In Park Politiek, of gewoon op straat. Hieronder zie je een overzicht.

12 maart 2022, 13.03 uur

Wil van Soest (85) wil voor de derde keer de raad in voor de Partij van de Ouderen: "Ik sterf in het harnas hoor"

Partij van de Ouderen-lijsttrekker Wil van Soest wil voor nog eens vier jaar de gemeenteraad in. De 85-jarige Van Soest uit Noord roert zich al sinds de jaren '90 in de Amsterdamse politiek en schuwt daarbij de botte bijl allerminst. "Ik vind het niet erg om alleen te staan en om hard te schreeuwen waar het eigenlijk op staat", zegt ze in een Ronald Heeft Kiespijn waarin Van Soest gaat flyeren op het Buikslotermeerplein.

8 maart 2022, 16.49 uur

Remine Alberts (SP): "We moeten er weer staan voor Amsterdam"

De SP heeft weleens een rustiger aanloop naar de verkiezingen gekend, toch heeft lijsttrekker Remine Alberts vertrouwen in een goede uitslag. "We moeten er weer staan voor Amsterdam", aldus de partijveteraan in Park Politiek. "We willen betaalbaar wonen voortzetten en uitbouwen. Meer sociale huurwoningen, geen verkoop van sociale huurwoningen,  en als ze dan toch verkocht worden vinden we dat de gemeente ze moet opkopen."

AT5

13 maart 2022, 07.19 uur

De krachten gebundeld: Groenen Basis Piraten gaat voor drie zetels in de raad

Dit jaar doen 26 politieke partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en dat betekent nog meer concurrentie om een zetel te bemachtigen. Om de kansen te vergroten besloten De Piratenpartij, De Groenen en de Basisinkomen Partij samen mee te doen als de Groenen Basis Piraten. "Wij staan voor een groene stad, voor iedereens rechten en vrijheden."

AT5

5 maart 2022, 15.24 uur

Sheher Khan (DENK): "Gelijke rechten moeten gaan leven in de praktijk, niet alleen op papier"

"Er is een reden waarom mensen zich distantiëren van de politiek. Ik gebruik vaak het voorbeeld van de belastingdienst. Die heeft letterlijk jacht gemaakt op burgers met een tweede nationaliteit", aldus DENK-lijsttrekker Sheher Khan in Park Politiek. "Als de overheid jou al benadeeld,  op basis van wie je bent, heb je minder de neiging op terug mee te doen. Via de politiek kunnen we ervoor zorgen dat die gelijke rechten niet alleen op papier staan, maar ook realiteit worden."

AT5

5 maart 2022, 15.24 uur

Annabel Nanninga (JA21): "In Nederland is van het gas af voorlopig geen optie"

JA21 ontkent niet dat er een klimaatprobleem is, maar ziet niets in de huidige maatregelen van het stadsbestuur om de CO2-uitstoot te verminderen. Ook het project om Amsterdamse woningen gasvrij te maken, vindt lijsttrekker Annabel Nanninga te duur en niet nuttig. "In een land als Nederland is van het gas af gaan voorlopig geen optie. Er wordt altijd gedaan van óf je haat Groningen, óf je bent een vriend van Poetin. Maar dat is helemaal niet waar, er zijn veel meer gasproducerende landen."

AT5