Strafschop Tadic in slotfase wendt puntenverlies Ajax af tegen RKC

6 maart 2022, 19.02 uur · Door Milton Pus

Aanvankelijk leek Ajax een simpele zege op RKC te boeken na twee goals van Sébastien Haller voor rust. In de tweede helft kwamen de Brabanders brutaal terug tot 2-2, waarna Dusan Tadic in de slotfase vanaf de strafschopstip 3-2 maakte.

Bij Ajax ontbraken Jurriën Timber en Noussair Mazraoui vanwege blessureleed. Zij werden vervangen door Perr Schuurs en Devyne Rensch. In de openingsfase kreeg Sébastien Haller een grote kopkans, maar doelman Issam El Maach bokste de bal weg. In de tegenstoot kon Michiel Kramer koppen. Dit keer was André Onana de redder. Na iets meer dan een halfuur spelen, brak Haller toch de ban op aangeven van Antony. De VAR keek nog naar de goal wegens buitenspel, maar dat werd niet geconstateerd: 1-0.

Enkele minuten later maakte de Frans-Ivoriaanse spits zijn tweede van de middag. Na een voorzet van Steven Berghuis volleerde Haller knap raak: 2-0. Deze goal werd ook gecheckt door de videoscheidsrechter, maar wederom bleef het doelpunt staan. In de slotfase van de eerste helft ging Ajax naarstig op zoek naar de 3-0. Zo probeerde Dusan Tadic de bal over El Maach te wippen. De doelman was alert. Bij een grote kans voor Schuurs was de RKC-goalie ook de spelbreker.

Brutale comeback RKC

De ruime marge die Ajax in de eerste helft greep, verdween na rust als sneeuw voor de zon. Eerst bracht Kramer de spanning terug, nadat hij simpel kon doorlopen en de 2-1 achter Onana schoot. De comeback van de Waalwijkers was enkele minuten later compleet toen Jens Odgaard de bal aflegde op Richard van der Venne. De middenvelder schoot de bal vervolgens achter Onana: 2-2.

Na de tegentreffer speelde het spel zich voornamelijk af op de helft van RKC, maar Ajax kreeg weinig grote kansen. Dit veranderde nadat een inzet van Haller op de paal eindigde. Hierna eindigde een puntertje van Tadic net naast. Zo leken de Amsterdammers wederom af te stevenen op puntenverlies na de blamage tegen Go Ahead Eagles. Na een overtreding op Antony mocht Tadic een strafschop nemen. De aanvoerder had eerder gemist tegen Heracles Almelo en FC Twente, maar deze ging wel raak: 3-2.

Door de zege neemt Ajax de koppositie weer over van PSV dat eerder op de dag won van Heracles.