Start van hoofdcontent

Stad

nl

Russisch-orthodoxe kerk aan Lijnbaansgracht beklad: komende dagen geen diensten

9 maart 2022, 09.06 uur · Aangepast 9 maart 2022, 16.37 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De ingang van de Russisch-orthodoxe Heilige Nikolaas van Myrakerk aan de Lijnbaansgracht is dinsdag beklad met het omstreden Z-symbool. Dat teken wordt gebruikt door voorstanders van de invasie van Oekraïne. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de kerk besloten om de diensten van komende woensdag, donderdag en vrijdag te annuleren.

Het symbool is meerdere malen op een hek aangebracht. De kerk heeft in verband met veiligheidsoverwegingen besloten om de dienst van gisteravond te annuleren. Ook de diensten in de komende dagen gaan niet door. Wie er achter de bekladdingen zit, is niet duidelijk.

Het Z-symbool is omstreden: zo is het onder meer te zien op Russische tanks in Oekraïne. Voorstanders van de invasie gebruiken het symbool om hun steun uit te spreken.

'Staan pal voor vrede'

De kerk is juist geen voorstander van de invasie: zo loopt er bijvoorbeeld een inzamelingsactie voor de slachtoffers in Oekraïne. "Onze kerk is een internationale geloofsgemeenschap met gelovigen uit Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en tientallen andere landen", schrijft het kerkbestuur in een brief aan de kerkgangers. "Onze gelovigen hebben de oorlogen in Joegoslavië, Eritrea, Zuid-Ossetië, de Donbass en andere regio’s meegemaakt, en altijd hebben wij vrede binnen de kerk bewaard. Ook deze keer zullen wij pal staan voor de vrede."

Het kerkbestuur schrijft verder dat het geen idee heeft wie er achter deze bekladdingen zit. "Wij weten niet wie het heeft gedaan. Mensen die boos zijn dat we ons uitspreken tegen de oorlog? Dat we vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Dat onze geestelijken zich distantiëren van het standpunt van onze patriarch? Mensen die ons associëren met de Russische staat? We weten het niet en we betreuren het."

Vandalisme

Het is niet het eerste geval van Russisch-gerelateerd vandalisme. Eerder werd bij de supermarkt Priwet Rossia aan de Vijzelgracht een steen door de ruit gegooid.

De bekladding van de kerk was voor Christen Unie-raadslid Gerjan van den Heuvel reden om schriftelijke vragen in te dienen. Daarin vraagt hij onder meer of burgemeester Femke Halsema plannen heeft om Russische en Oekraïense instellingen extra te beveiligen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938