Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Oppositieleden verontwaardigd over vrijgegeven appverkeer GroenLinks

12 maart 2022, 10.34 uur · Aangepast 12 maart 2022, 11.22 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Raadsleden Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) en Kevin Kreuger (JA21) zijn verontwaardigd over de inhoud van vrijgegeven appverkeer van de Amsterdamse GroenLinks-fractie. Volgens De Telegraaf  blijkt uit het berichtenverkeer dat GroenLinks in de zomer van 2020 heeft geprobeerd een debat over biomassa en windmolens te verplaatsen om zo de oppositie te dwarsbomen. Volgens een woordvoerder van GL-wethouder Van Doorninck is er niets geks gebeurd, maar de oppositieleden zijn woedend.

Partij voor de Dieren-raadslid Johnas van Lammeren - AT5

Het appverkeer is vrijgegeven na een beroep op de wet openbaarheid van bestuur door actiegroep Windalarm.

In de appgroep zit naast raadsleden onder anderen wethouder Marieke van Doorninck. Raadslid Jasper Groen stelde daarin voor om het debat door te schuiven tot na de zomer. Volgens hem zou de Partij voor de Dieren van lijsttrekker Johnas van Lammeren ’helemaal los gaan over biomassa’ en raadslid Kevin Kreuger (JA21) ’zijn trollenleger’ klaar hebben gezet. Als het debat van de agenda wordt gehaald, heeft Johnas bovendien ’zijn spreektijd voor de kat zijn kut opgespaard’. Van Doorninck reageerde daarop door te zeggen dat ze het 'alleen maar leuk' vond. Het debat werd uiteindelijk niet uitgesteld.

'Nieuwe bestuurscultuur'

De raadsleden die in het appverkeer genoemd worden reageren nu woedend. "Zie hier het manipuleren van GroenLinks van raadsdebat omdat de inhoud niet zint. Dus weet wat je stemt…", schrijft Van Lammeren op Twitter. "Ik wilde nogmaals de idioterie van biomassa aan de kaak stellen. Mag niet van GroenLinks." 

JA21-raadslid Kreuger schrijft op Twitter dat Van Doorninck zich 'moet schamen'. "Een GL-wethouder die zich vanuit partij politieke motieven met de raadsagenda bemoeit omdat een debat over biomassa even niet zo goed uitkomt. Alles om het niet over de inhoud te hoeven hebben en JA21 & PvdD dwars te zitten."

In een reactie aan De Telegraaf zegt een woordvoerder van Van Doorninck dat hij het uitstellen van het debat 'helemaal niet gek' vindt. Waarom ze het idee 'leuk' noemde, wilde hij niet zeggen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938