Start van hoofdcontent

Stad

nl

Fietsen vastketenen aan bomen IJdoornlaan: ''Er is een kans dat ze dinsdagochtend al gaan kappen''

13 maart 2022, 13.00 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Bewoners in Noord voeren actie tegen de kap van een flink aantal bomen op de IJdoornlaan. Veel buurtbewoners accepteren de kap niet en proberen het tegen te gaan. Door fietsen aan de bomen vast te ketenen hopen ze dat het hele plan van tafel gaat. 

AT5

Het gebied rond de IJdoornlaan gaat op de schop omdat de verkeerssituatie nu onveilig zou zijn. Voordat de werkzaamheden kunnen beginnen moeten daar zo'n 84 bomen gekapt worden. De bewoners zeggen dat ze niet of slecht geïnformeerd zijn door het stadsdeel over de kap. Tijd om bezwaar te maken tegen de kapvergunning was er niet meer.

In eerste instantie stond de kap afgelopen woensdag al gepland, maar deze werd uiteindelijk uitgesteld na een petitie van bewoners die ruim 700 keer ondertekend werd. Maandagavond heeft de gemeente een extra bijeenkomst georganiseerd met de buurt om te praten over de herinrichting van de IJdoornlaan.

Buurtbewoners verwachten alleen dat de kap de dag na de bijeenkomst toch doorgaat: ''We zijn bang dat dinsdagochtend toch de zaag erin gaat, nadat we gesproken hebben met de gemeente.'' De bewoners roepen de buurt dan ook op om met sloten fietsen vast te maken aan de bomen op de IJdoornlaan. ''Tenzij ons maandagavond natuurlijk beloofd wordt dat alle bomen blijven staan.'' Het plan is om zeker 60 bomen te ''beschermen'' met vastgeketende fietsen. 

Reactie stadsdeel Noord:

“Noord wordt drukker, ook in het verkeer. We bieden vooral meer ruimte voor fietser en voetganger. Daarom richten we onder andere een deel van de IJdoornlaan opnieuw in. Met de nieuwe inrichting komen er doorlopende fiets- en voetpaden op de Ijdoornlaan. Bovendien wordt het kruispunt overzichtelijker en kunnen nood- en hulpdiensten wel goed passeren. Daarnaast wordt het openbaar vervoer beter toegankelijk gemaakt voor mindervaliden. Hiervoor is de kap van bomen helaas onvermijdelijk.'

Jaarlijks worden er in de stad zeker duizenden bomen gekapt. De gemeente houdt een bomenboekhouding bij voor hoeveel bomen een kapvergunning is aangevraagd en hoeveel bomen er herplant moeten worden.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938