Start van hoofdcontent

Stad

nl

Educatief centrum runt kantine sporthal: "Door contact met klanten gaat Nederlands beter"

27 maart 2022, 14.02 uur · Door Jimmy Miltenburg

De kantine van sporthal Zeeburg is sinds kort in handen van Educatief Centrum Oost. De stichting probeert op deze manier minder afhankelijk te zijn van subsidies en fondsen, tegelijkertijd is het een plek waar hun studenten stage kunnen lopen. 

Nooshi Forozesh, Directeur Educatief Centrum Oost
De overname vond plaats op vrijdag 11 maart. In de volledig opgeknapte kantine zijn sporters inmiddels welkom voor een drankje of hapje. Educatief Centrum Oost komt voort uit buurtproject Samen Vooruit. Dat is een netwerk dat armoede bestrijdt en moet zorgen voor betere samenwerking tussen bewoners en organisaties in de buurt. "Educatief Centrum Oost is een stichting waarbij we proberen om een tweede kans te genereren voor volwassen met een afstand tot arbeidsmarkt", legt directeur Nooshi Forozesh uit. "Dit is een hele goede plek om ook stageplekken te organiseren voor onze studenten en tegelijkertijd de sportvereniging te bedienen."

Onafhankelijk

Met het kiezen voor een sociale onderneming bewerkstelligt Educatief Centrum Oost een bepaalde onafhankelijkheid waar ze, zeker zo vlak na de verkiezingen, naar zoeken. "Dit project moet niet afhankelijk zijn van politieke kleur, of een wethouder of een goedwillend ambtenaar", aldus Forozesh. "Als één subsidiegever of fonds jouw resultaten niet goedkeurt dan ben je gevallen. Dus je loopt continu op je tenen." Door een eigen onderneming wordt de stichting onafhankelijker en kan de energie meer worden gestoken in de ontwikkeling van studenten en organisatie. 
Begeleider Ahmad Alammouri en stagiair Jamal Zakaria
Achter de bar van buurtkantine Zeeburg staat stagiair Jamal. Hij werkt er drie dagen in de week en is dankbaar voor de kans die hij krijgt om ervaring op te doen als MBO1 student Assistent Dienstverlening. "Ik vind het heel goed voor mij", vertelt hij achter de toonbank. "Ik heb contact met klanten en mijn Nederlands gaat beter. Dat helpt mij om actiever te worden."

Trots

In de keuken is zijn collega en begeleider Ahmad bezig om verse patat te bakken. Hij is trots op de ontwikkeling die zijn stagiair doormaakt en blij dat hij kan helpen. "Ze hebben bijna geen idee over hoe het moet om in een eigen zaak zelfstandig te werken", legt hij uit. "Ze hebben heel weinig contact met mensen en opeens waren hier veertig jongeren. Iedereen wil praten, drinken en eten. Jamal vindt het heel leuk, want het is de eerste keer dat hij met zoveel mensen contact heeft. En het ging echt goed met hem."

Op vrijdag 29 april wordt buurtkantine Zeeburg officieel en feestelijk geopend. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938