Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vijf jaar cel voor Rodney G. wegens verkrachting, zware mishandeling en poging tot doodslag

25 maart 2022, 13.28 uur · Aangepast 28 maart 2022, 10.34 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De rechtbank veroordeelt voormalig kickbokser Rodney G. (47) tot een celstraf van vijf jaar voor de verkrachting van vier vrouwen, zware mishandeling van drie vrouwen en poging tot doodslag op een van hen.

De eerste vrouw deed in december 2020 aangifte tegen G. Zij gaf aan dat zij bij hem thuis werd mishandeld en verkracht. 

Daarop werd G. begin 2021 aangehouden. In het onderzoek dat vervolgens naar hem werd gedaan, bleek een andere ex-partner van de voormalig kickbokser al in 2017 met de politie te hebben gesproken. Dit leidde alleen niet tot een aangifte. Na de aanhouding besloot ook deze vrouw alsnog aangifte te doen.

Diezelfde maand meldde een derde vrouw dat zij ook door G. werd verkracht. Nadat het programma RTL Boulevard hier aandacht aan besteedde, meldden zich nog drie vrouwen. Twee van hen deden geen aangifte, een derde wel. Uiteindelijk werd G. beschuldigd van 14 strafbare feiten.

'Nog altijd last van de gevolgen'

De rechtbank concludeert dat Rodney G. in 10 van de 14 beschuldigingen schuldig is. Het gaat om vier verkrachtingen, een poging tot doodslag en meerdere mishandelingen. Van een verkrachting en twee pogingen tot doodslag wordt G. vrijgesproken. 

"De man heeft op gewelddadige en vernederende wijze ernstig inbreuk gemaakt op de lichamelijke, psychische en seksuele integriteit van de vier vrouwen", meldt de rechtbank. "De slachtoffers liepen in sommige gevallen ernstig letsel op en twee van hen verloren door het geweld tijdelijk het bewustzijn." Ook zouden alle vier de vrouwen volgens de rechtbank nog altijd worstelen met de gevolgen van deze gebeurtenissen.

'Grens op aantal momenten overschreden'

Eerder werd door het Openbaar Ministerie een celstraf van tien jaar geëist. De straf van 5 jaar cel ligt lager, omdat G. voor een deel van de beschuldigingen wordt vrijgesproken. Voor verkrachting geldt in beginsel een gevangenisstraf van 2 jaar, maar in deze zaak vindt de rechter dat 2 jaar cel niet goed aansluit. G. had met alle vier de vrouwen een relatie, waar vaak sprake was van 'kinky, SM-achtige seks', meldt de rechtbank. "In dit geval vonden seksuele handelingen soms met instemming van de vrouwen plaats, en soms ook niet. Dat maakt dat de man zich in het grensgebied bevond van wel of niet strafbare seksuele handelingen."

Op een aantal momenten had G. die grens overschreden. Drie van de vier slachtoffers bleven de relatie aanhouden, ondanks het grensoverschrijdende gedrag. "Alle vrouwen hebben verklaard dat de verdachte lief kon zijn, dat zij zich door hem gezien en gehoord voelden", schrijft de rechtbank. "De verdachte heeft zelf ook aangegeven dat hij inziet dat hij een probleem heeft en dat hij zich hiervoor moet laten behandelen."

De rechtbank oordeelt dat een celstraf van vijf jaar met aftrek van voorarrest voor Rodney G. rechtvaardig is. Daarnaast moet de oud-kickbokser de vrouwen een schadevergoeding betalen van ruim 28.000 euro.

G. zelf was vandaag niet aanwezig in de rechtbank . De rechter betreurde dit, omdat zij graag iemand aankijkt tijdens het doen van de uitspraak. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938