Start van hoofdcontent

Stad

nl

Stichting !Woon ziet al 5 jaar dat huurders de klos zijn: "Er zit zoveel financieel geweld achter"

31 maart 2022, 20.00 uur · Aangepast 31 maart 2022, 20.20 uur · Door Ronald Olsthoorn

Met de wooncrisis op zijn hoogtepunt, viert !Woon vanavond een feestje. De stichting die huurders bijstaat in geschillen met hun huurbazen bestaat vijf jaar.

AT5

"Ik zeg weleens: we zijn vijf keer harder nodig dan vijf jaar geleden toen we begonnen", aldus directeur Evert Bartlema bij het wooncomplex van Change=  in Nieuw-West waar !Woon nu weer huurders helpt in een langlopend conflict over hoge servicekosten.

De stichting was vijf jaar geleden het resultaat van een fusie tussen het Amsterdams Steunpunt Wonen en de huurteams in de wijken van de stad. Als er iemand in die tijd veel voor de camera van AT5 verscheen om weer een nieuw exces op de woningmarkt toe te lichten, dan was het wel consulent ongewenst verhuurgedrag, Gert Jan Bakker: "Er zit zoveel financieel geweld achter, zoveel kapitaal dat de stad is ingestroomd en dat wil allemaal renderen. Het moet geld opleveren en uiteindelijk zijn de huurders of de mensen die een huis willen kopen, de klos."

Quote

"Het is een rechtsstaat, we hebben regels"

Gert Jan bakker, consulent ongewenst verhuurgedrag

Hoge huren en (vaak ongeoorloofde) tijdelijke contracten maken de positie van huurders kwetsbaar volgens !Woon en dus is de wethouder Wonen, Jakob Wedemeijer (SP), die jaarlijks ruim 5 miljoen euro subsidie overmaakt aan de stichting blij met hun werk: "Het is heel belangrijk dat huurders worden bijgestaan en nee, dat is geen brevet van onvermogen voor de gemeente. We leven nu eenmaal in een marktsamenleving, een kapitalistische maatschappij en daarbij hebben de zwaksten gewoon de steun nodig."

De komende jaren verwacht Bakker dat er nog steeds veel werk aan de winkel is, alleen al met de ongeveer 100.000 huizen in de stad met enkelglas en natuurlijk met betaalbaar wonen. "Dat moet echt topprioriteit blijven anders gaat de stad misschien nog wel aan zijn eigen succes ten onder."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938