Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

AT5 is jarig: 30 jaar Amsterdams nieuws, humor, verdriet en journalistiek talent

1 april 2022, 07.31 uur · Aangepast 1 april 2022, 08.26 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Sommigen hebben er moeite mee, 30 jaar worden. Ben je al oud? Ben je nog jong? AT5 niet: elke dag is nieuw, er is elke dag nieuws, dus we moeten dóór. Toch staan we voor de Amsterdammers de komende tijd stil bij onze verjaardag. Op tv, op de site en op sociale media. 

AT5

Het archief van AT5 draait de laatste tijd overuren. Er is zoveel historisch, geestig, heftig, herkenbaar en puur Amsterdams beeldmateriaal te vinden, dat we zonder problemen een jaar lang onze site, het tv-kanaal en social media alleen hiermee kunnen vullen. En we denken eerlijk gezegd dat veel Amsterdammers het nog prachtig zouden vinden ook.

AT5 heeft de stad de afgelopen 30 jaar nooit laten zitten zónder het laatste nieuws, dus dat doen we uiteraard niet. En nieuws is ook maar relatief, merken we bij het samenstellen van onze eerste uitzending uit dat prachtige archief  (vanavond om 19.19 uur op tv). Presentator Yvette Forster meldt namelijk in het weerbericht op 1 april 1992 dat het ‘mistig en koud’ wordt, rond de 2 graden. Je kunt het vandaag zo weer uitzenden.

Amsterdam en de wereld lijken verder nog heel weinig op die van 1992. Niet alleen omdat bij een oproep om de AT5-tiplijn te bellen toen een man in beeld was die een kwartje gooide in een telefoon met draaischijf aan de muur; we hebben zelfs tegenwoordig geen dagelijkse nieuwsuitzending met presentator meer. Toch was vroeger niet alles zomaar beter. Onze video’s en verhalen uit de stad verspreiden we anno 2022 ook online en op social media. Daarmee bereiken we ongekend veel Amsterdammers, en daar zijn we heel trots op.

We zijn er ook trots op dat we nog steeds dé nieuwszender van Amsterdam zijn. Kweekvijver, serieuze speeltuin en leerschool voor een reeks journalisten en presentatoren die inmiddels in de landelijke media werken; plek voor Amsterdamse humor én Amsterdams verdriet; en vooral dagelijks de leverancier van mooie en belangrijke Amsterdamse verhalen.   

De komende maanden (onze verjaardag duurt wat ons betreft tot april 2023) blikken we op allerlei manieren terug. Vandaag trappen we online af met een reportage met de legendarische entertainment-verslaggever Frank Awick. Het is de eerste aflevering in een korte serie.

Elke week op maandag om 19.19 uur putten we op tv uit ons archief met een programma of een combinatie van programma’s waarvan wij denken dat het hoogtepunten zijn. Omdat het 1 april is, beginnen we vanavond met de eerste aflevering, met daarin zoals gezegd onder meer de eerste nieuwsuitzending, de quiz Top of Strop en – aanrader! – Dries Roelvink die hoopt door te breken. In de loop van de week volgen enkele herhalingen, maandag 11 april is de tweede uitzending, en dat doen we het hele jaar.

Hou vooral ook ons Instagram-kanaal in de gaten. Vanaf vandaag verschijnt daar dagelijks een top-30 van hilarische hoogtepunten die ook op sociale media viral gingen. We zullen de fragmenten uiteindelijk ook op de site plaatsen om later terug te kijken.

AT5 is 30 jaar jong. Voormalig verslaggever Frank Awick zegt vandaag in het item na een vraag van onze verslaggever of hij zich al een beetje oud voelt: ‘Jazeker, ik ben al 56. Ik loop al naar de 60, ik hoop dat AT5 de 60 jaar volhoudt.’

Weet je wat, beste Frank? Dat gaan we doen.

Altan Erdogan, hoofdredacteur AT5

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938