Start van hoofdcontent

Stad

nl

Oekraïners die auto fout parkeren hoeven bekeuring niet te betalen

4 april 2022, 16.45 uur · Aangepast 4 april 2022, 17.03 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Een oplettende Amsterdammer viel van het weekend opeens wat op: in één avond zag hij dat drie auto's met Oekraïens nummerbord werden weggesleept. Die auto's stonden fout geparkeerd, maar  de eigenaren van die auto's hoeven de bekeuring niet te betalen.

AT5

Dat laat de woordvoerder van wethouder Egbert de Vries (Verkeer en Vervoer) weten na vragen van AT5/NH Amsterdam. "Voor auto’s met een Oekraïens nummerbord geldt tot in ieder geval 1 mei een coulanceregeling, de eigenaren ontvangen geen parkeerbonnen. Deze maatregel is voornamelijk bedoeld om pas aangekomen vluchtelingen te ontzorgen en financieel te ontzien."

Naast de coulanceregeling heeft de gemeente ook parkeerplekken beschikbaar gemaakt in elf gemeentelijke parkeergarages door de hele stad. "Vluchtelingen die zich melden bij opvanglocaties worden zo snel mogelijk doorverwezen naar een plek in een parkeergarage", aldus de woordvoerder.

Zes auto's weggesleept

Wat betreft de weggesleepte auto's die de tipgever had gespot, die stonden hoogstwaarschijnlijk fout geparkeerd. "Als een Oekraïense auto op een gevaarlijke en/of hinderlijke plek staat, dan kan de auto weggesleept worden. De Oekraïense eigenaar kan in dat geval de auto bij het depot ophalen en hoeft vanwege de coulance geen kosten te betalen."

In totaal zijn in de maanden maart en april zes auto's met een Oekraïens nummerbord weggesleept door de gemeente. Alle zes de auto's zijn door de eigenaren weer opgehaald. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938