Start van hoofdcontent

Stad

nl

Konvooi met zeven opgelapte ambulances vertrokken richting Oekraïne

9 april 2022, 20.00 uur · Aangepast 9 april 2022, 21.38 uur · Door Hedwig Goudsmit

Terwijl de zon opkomt, staat een groep van twintig man klaar om te vertrekken richting Oekraïne. Met zeven opgelapte tweedehands ambulances en drie extra wagens vertrekt het konvooi stipt om 8.00 uur vanuit Driemond (dorp in de gemeente Amsterdam) naar het oosten. De chauffeurs wonen in Nederland, maar veel van hen komen uit Rusland en Oekraïne. "Ik hoop dat we hiermee veel levens redden."

De ambulances, volgeladen met medische hulpmiddelen, worden aan duo's toegewezen. Na een briefing met de laatste informatie over het rijden in konvooi, verspreiden de vrijwilligers zich. "Chauffeurs, gaan jullie allemaal naar jullie wagen?"

"We willen allemaal Oekraïne helpen", vertelt Zmicier Zaleznicenka van de organisatie. Het initiatief is van de groep vrijwilligers 'Zeilen van Vrijheid'. "We hebben de eerste ambulances een maand geleden gekocht op marktplaats en tweedehands in België. Nu hebben we partners en sponsors die ze bij ziekenhuizen of lease-autobedrijven konden kopen."

Dezelfde waarden

Stani Potupchik is zelf Russische en rijdt voorop. "Iedereen die meerijdt deelt dezelfde waarden. Ik heb al eerder gereden en het helpen werkt verslavend. Ik kijk er naar uit om weer te helpen door de ambulance weg te brengen." Een andere chauffeur is ook blij om te helpen: "Ik kom zelf uit Oekraïne, dus ik vind het fijn dat ik mee kan rijden met het konvooi. Ik hoop ook dat we hiermee veel levens gaan redden."

Quote

"Kinderen kunnen niet veel doen, maar ze kunnen wel helpen met tekeningen"

stani potupchick, vrijwilliger

Tekeningen

Één van de ambulances is gisteren nog aan het konvooi toegevoegd. Een basisschool uit Bloemendaal haalde duizend euro op met een flesseninzamelingsactie en kon daarmee de ambulance kopen. Ook maakte de kinderen tekeningen voor in de ambulances. "Met geel en blauw van de Oekraïense vlag", vertelt een leerling.

Potupchik: "De tekeningen zijn belangrijk voor Oekraïense kinderen. Kinderen voelen zich verloren en deze kleine acties laten zien dat zij er ook toe doen." Maar ook voor de Nederlandse kinderen kan het helpen. "Er is niet veel anders wat ze kunnen doen. Ze kunnen niet rijden of vluchtelingen in huis halen, maar ze kunnen wel helpen door een tekening te maken."

Het konvooi komt morgen aan in Warschau, waar ze overnachten. De ene helft laat de ambulances voor de grens achter. De andere helft draagt ze over aan Oekraïners net over de grens.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938