Start van hoofdcontent

Stad

nl

"Stigmatiserende" film De Tatta's over de Bijlmer verhuist naar een fictieve plaats na kritiek

11 april 2022, 17.01 uur · Aangepast 14 september 2023, 12.34 uur · Door Frederieke Weel

Kritiek na de aankondiging van de nieuwe film De Tatta's heeft distributeur Independent Films doen besluiten om de film niet meer te laten plaatsvinden in de Bijlmer, maar in een fictieve plaats.  De film draait om een rijk gezin uit het Gooi dat hun fortuin kwijtraakt en "noodgedwongen" in de Bijlmer moet wonen. "De Bijlmer en haar inwoners verdienen dit niet."

In de aankondiging van de komedie De Tatta's wordt de film kort samengevat als een rijk gezin uit het Gooi dat alles op orde lijkt te hebben, maar vanwege één risicovolle investering al hun fortuin kwijtraakt. "Noodgedwongen gaan ze in de Bijlmer wonen, waar het gezin zwaar op de proef gesteld wordt en ze allemaal moeten leren integreren."

Cabaretier en bewoner van de Bijlmer Soundos el Ahmadi schreef op Instagram geïrriteerd te zijn over de film. "In de Bijlmer wonen is geen beproeving. En al helemaal geen straf als het “slecht” met je gaat. Gelukkig is er een nieuwe lichting makers die andere verhalen vertellen", schrijft ze.

Quote

"In de Bijlmer wonen is geen beproeving. En al helemaal geen straf als het 'slecht' met je gaat"

cabaretier soundos el ahmadi

Amma Asante is oud-Kamerlid en geboren in de Bijlmer. Ze is ook niet te spreken over de film. "De aankondiging zit boordevol met vooroordelen, negativiteit en stigmatisering. De Bijlmer en haar inwoners verdienen dit niet, er gebeuren juist hele goede dingen. Nu wordt het neergezet als een omgeving waar je noodgedwongen moet gaan wonen. Dit soort beelden moeten juist worden tegengesproken. Ik ben er zelf opgegroeid en we hebben heel lang last gehad van een slecht imago. Zo'n film kan weer een paar stappen terug betekenen."

Klaas de Jager van filmdistributeur Independent Films laat weten dat op basis van de kritiek de Bijlmer in de film wordt aangepast naar een fictieve plaats. "We zijn geschrokken van de heftige reacties na de aankondiging", vertelt hij. "We trekken ons de reacties wel echt aan en daarom noemen we het niet meer Het Gooi of de Bijlmer, maar fictieve plaatsen zodat niemand zich gekwetst voelt."

Quote

"Ga weg met je vooroordelen en stigma’s uit het jaar 0. Het is 2022 for Christ’s sake"

oud-kamerlid amma asante

De film wordt deze zomer opgenomen en zal eind van dit jaar draaien in de bioscoop. "Ik heb liever dat de ophef nu ontstaat, dan als de hele film al gedraaid is", vertelt De Jager. "Nu kunnen we het nog aanpassen. Ik begrijp dat als je uit de Bijlmer komt je er niet blij mee bent. Het is nooit leuk als de plek waar je vandaan komt een beetje belachelijk wordt gemaakt."

Op de vraag of niemand in in het proces zijn vraagtekens heeft gezet bij de mogelijk stigmatiserende werking van de film benadrukt De Jager dat het idee voor de film kwam van iemand van Indiase en iemand van Algerijnse afkomst. De mensen die het scenario hebben gelezen waren zich volgens hem niet bewust dat het een negatief effect zou kunnen hebben op de Bijlmer. "Het gaat om het concept dat een rijke familie alles kwijtraakt en ergens anders moet gaan wonen. Het had zich bijvoorbeeld ook kunnen afspelen in Wassenaar en de Schilderswijk", vertelt hij.

Asante is blij dat de Bijlmer geschrapt wordt van het witte doek. "Dit is natuurlijk wat je hoopt als er kritiek ontstaat. Dat iemand denkt: oeps, dit was echt geen goed idee. Toch ben ik echt benieuwd wat er is omgegaan in de koppies van de schrijvers," vertelt ze. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938