Start van hoofdcontent

Stad

nl

Zorgen over grote aantal voetbalscholen: 'handel in voetbaldromen'

14 april 2022, 08.05 uur · Aangepast 14 april 2022, 08.46 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De gemeente, voetbalverenigingen en KNVB moeten maatregelen nemen tegen het grote aantal voetbalscholen in de stad. Dat schrijft de Sportraad Amsterdam. Op deze manier moet de 'handel in voetbaldromen' gestopt worden.

Volgens het onafhankelijke adviesorgaan lijkt de vercommercialisering doorgeslagen te zijn in het jeugdvoetbal. Uit onderzoek blijkt dat er zeker tachtig Amsterdamse voetbalscholen zijn,  maar de Sportraad denkt dat het er eigenlijk nog meer zijn. 

Quote

"Ze wakkeren deze dromen in veel gevallen aan door jeugdspelers op te hemelen"

sportraad amsterdam

Voetbalscholen zouden inspelen op de onrealistische dromen van kinderen en hun ouders om profvoetballer
te worden. "Ze wakkeren deze dromen in veel gevallen aan door jeugdspelers op te hemelen en profstages voor te spiegelen." Ook zouden er onwenselijke afhankelijkheidsrelaties tussen trainers en jonge beïnvloedbare kinderen zijn, ontbreekt vrijwel iedere vorm van toezicht of controle en ontstaan er conflicten tussen verenigingen en voetbalscholen.

"Tot slot vreest de Sportraad Amsterdam dat voetbalscholen op langere termijn de volledige voetbalinfrastructuur ontwrichten en de kwaliteit en het niveau van het Nederlandse voetbal negatief beïnvloeden", staat er in het advies. "Dit komt doordat de meeste voetbalscholen niet breed opleiden, maar focussen op de zogenaamde talenten van dit moment. Op langere termijn wordt hierdoor de vijver waar talenten in boven zouden moeten komen drijven kleiner en het gemiddelde niveau lager."

Quote

"Op langere termijn wordt de vijver waar talenten in boven zouden moeten komen drijven kleiner"

SPORTRAAD AMSTERDAM

De Sportraad vraagt de gemeente daarom regels op te stellen voor voetbalscholen en de normale voetbalverenigingen financieel te versterken door bijvoorbeeld jeugdtrainers te betalen. De voetbalverenigingen zelf zouden zich niet meer moeten profileren als voorportaal van het profvoetbal, maar zich moeten concentreren op de kerntaak: een 'plezierige en laagdrempelige omgeving waar kinderen genieten van de sport en een leven lang blijven bewegen'.

Verder zou de KNVB met een landelijke mediacampagne moeten komen die eerlijk is over de kansen op een profcarrière en ook de keerzijde van de voetbaldroom laat zien. Het advies van de Sportraad wordt vermoedelijk over een paar weken besproken in de Stopera.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938