Start van hoofdcontent

Misdaad

nl

Twaalf maanden gevangenisstraf voor steekpartij tijdens huisfeest

18 april 2022, 20.51 uur · Aangepast 18 april 2022, 21.03 uur
Door AT5/NH Amsterdam · Foto: Martin Damen

Een 29-jarige man die in december tijdens een huisfeest op het Marie Heinekenplein iemand mishandelde en stak, is veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf. Dat blijkt uit een vonnis van de rechtbank. 

Het slachtoffer werd in zijn nek en bil gestoken. Dat gebeurde nadat de dader hem al tegen zijn hoofd had geschopt, had geslagen en hij op de grond lag. Toch houdt het slachtoffer er waarschijnlijk geen blijvend letsel aan over, mede omdat het scherpe keukenmes zijn hals maar 'net' raakte. 

Quote

"Als je nou niet stopt met 112 bellen steek ik haar neer"

dader steekpartij

Na de steekpartij belden getuigen de hulpdiensten. De dader bedreigde hen vervolgens. Zo zei hij volgens een van de getuigen: 'als je nou niet stopt met 112 bellen steek ik haar neer'. 

Volgens de rechtbank ging het om 'zeer ernstige en agressieve feiten'. "De rechtbank weegt mee dat verdachte de verbale bedreigingen kracht heeft bijgezet door met het mes op iedereen af te lopen en ermee te zwaaien. Uit de getuigenverklaringen blijkt hoe bang de overige aanwezigen zijn geweest en dat de situatie in de woning aanvoelde als een gijzeling. Dit heeft gevoelens van angst, onrust en onveiligheid teweeggebracht."

Quote

"De rechtbank vindt het belangrijk dat verdachte inziet dat zijn gedrag onacceptabel is"

rechtbank

De officier van justitie had tien maanden celstraf geëist, maar de straf die de rechtbank oplegde is dus hoger. Dat de steekpartij voor het slachtoffer goed is afgelopen is namelijk een 'gelukkige omstandigheid die niet aan verdachte te danken is'. Ook is het niet het eerste geweldsincident waaraan de 29-jarige man zich schuldig heeft gemaakt. "De rechtbank vindt het belangrijk dat verdachte inziet dat zijn gedrag onacceptabel is en vindt niet dat kan worden volstaan met tien maanden gevangenisstraf. "

Naast de twaalf maanden onvoorwaardelijke celstraf is er ook drie maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd. Die straf zal de man pas uit moeten zetten als hij zich tijdens een proeftijd van twee jaar opnieuw schuldig zou maken aan strafbare feiten. De man zat al in voorarrest, die tijd wordt nog van de onvoorwaardelijke straf afgetrokken. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938