Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Ouderen schilderen De Nachtwacht om geld in te zamelen voor Oekraïne

19 april 2022, 20.00 uur · Aangepast 19 april 2022, 20.16 uur · Door Uma Kagenaar & Ilja Demandt

Een groep ouderen van verzorgingstehuis De Makroon aan de Nieuwe Passeerdersstraat hebben een eigen versie van het beroemde schilderij de Nachtwacht gemaakt. Met het kunstwerk hopen de ouderen geld op te halen voor de oorlog in Oekraïne. Iedereen kan het schilderij tot 18 mei bewonderen in het DeLaMar theater, daarna gaat het kleurrijke plaatje naar de hoogste bieder. 

De ouderen van verzorgingstehuis de Makroon in Centrum vonden dat ze iets moesten doen om geld op te halen voor Giro 555. Samen met hun begeleiders kwamen ze op het idee om het wereldberoemde schilderij van Rembrandt van Rhijn na te schilderen. "Dit is vooral voor de kinderen die nu als weesjes rondlopen, die moeten we echt helpen", aldus bewoner Tony Schopman.

De bewoners hebben de afgelopen maanden ijverig aan het schilderij gewerkt. Volgens begeleider Evelien Zoete was het één groot succes: "We hebben er met heel veel plezier aan gewerkt. De bewoners, naasten en medewerkers hebben steeds een stukje ingekleurd van het kunstwerk. Daardoor heb je ook een stukje van je dag ingekleurd."

Quote

"Ik heb die meneer vooraan gemaakt, ik mocht zelf uitkiezen en ik val op lange mannen!"

Ursi Zalmijn, bewoner de Makroon

De ouderen konden allemaal zelf uitkiezen welk stukje ze gingen schilderen. Bewoner Ursi Zalmijn wist meteen welk stukje ze wilde doen. "Als eerste heb ik deze meneer vooraan gemaakt. Ik mocht zelf uitkiezen en toen viel ik op hem; ik val op lange mannen!"

Marktplaats

Het kunstwerk is tot 18 mei te bewonderen in het DeLaMar en daarna gaat het naar de hoogste bieder. De opbrengst wordt gestort op Giro 555. Er kan geboden worden op Marktplaats. Evelien Zoete: "Het eerste bod is 40 euro, maar daar kan nog wel een nul bij." Ook Ursi hoopt op een hoog bod: "Er moet veel geld komen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938