Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Stadsdichter Marjolijn van Heemstra over glimwormen, satellieten en lichtvervuiling

19 april 2022, 19.00 uur · Door AT5

In De Straten van Amsterdam trekt AT5 de stad in op zoek naar bijzondere verhalen van Amsterdammers uit alle hoeken van de stad. Vandaag gaan we Binnenskamers bij stadsdichter en theatermaakster Marjolijn van Heemstra

Vanaf 2022 heeft Marjolijn van Heemstra het stokje overgenomen van Gershwin Bonevacia: ze is de nieuwe stadsdichter. Maar naast stadsdichter is Marjolijn ook zelfbenoemd stadsastronaut en denkt ze dat mensen ruimtevaarders zijn op aarde. Ook kan Marjolijn ons alles vertellen over glimwormen en de filosofische kant van satellieten, reden genoeg voor De Straten om bij haar langs te gaan.

Quote

“Ik probeer juist te kijken naar wat er al is en hoe ik daarbij kan aansluiten"

Marjolijn van Heemstra

Marjolijn woont in Noord en is eigenlijk een beetje het gezicht van de gentrificatie. Ze voelt zich er soms best ongemakkelijk over en heeft daarom na één week haar bakfiets weggedaan. Toch is ze ontzettend gaan houden van de cultuur in Noord. Het is volgens Marjolijn belangrijk om niet meteen je eigen stempel op een buurt te drukken: “Ik probeer juist te kijken naar wat er al is en hoe ik daarbij kan aansluiten."

Quote

“De sterrenhemel verenigt mensen, we hebben allemaal dezelfde maan” 

Marjolijn van hEEMSTRA

Dit probeert ze ook bij de De Nacht-Wacht, een initiatief waar Marjolijn samen met de bewoners van Noord nachtwandelingen maakt door het Vliegenbos, een van de donkerste plekken van de stad. De nacht zorgt volgens Marjolijn voor verbinding en daarom moeten alle Amsterdammers één keer al hun lampen uitdoen: “De sterrenhemel verenigt mensen, we hebben allemaal dezelfde maan.” 

De Straten van Amsterdam is ook op  YouTube  te vinden. Al meer dan duizend keer klopte De Straten van Amsterdam aan bij Amsterdammers. Dat deden we door heel Amsterdam. Op deze kaart  zie je waar we allemaal zijn geweest!

Wil je dat we een keer bij jou in de straat langskomen? Mail dan naar [email protected]