Start van hoofdcontent

Stad

nl

Bijna helft van sekswerkers kreeg in coronatijd te maken met fysiek of seksueel geweld

20 april 2022, 12.00 uur · Aangepast 20 april 2022, 12.20 uur · Door AT5/NH Amsterdam

De maatregelen ten tijde van de coronacrisis hebben een grote impact gehad op sekswerkers. Door de lockdown mochten zij hun werk niet meer uitoefenen, wat ertoe leidde dat zij vaak illegaal aan de slag gingen. Uit onderzoek van sekswerkers, het Erasmus MC en Soa Aids Nederland blijkt dat 41% van hen in 2021 daardoor te maken kreeg met fysiek of seksueel geweld.

AT5 / Luuk Koenen

Een gebrek aan financiële steun vanuit de overheid en de rol van politie zijn een onderdeel van de problematiek, zo concluderen de onderzoekers. Op het moment dat sekswerkers gedurende een lockdown niet legaal kunnen werken en daarnaast ook nog eens onvoldoende financieel worden gesteund, lopen zij zowel risico voor de eigen gezondheid als voor hun veiligheid, zo stelt het onderzoek.

Gedurende de lockdown, en nu nog steeds, houdt de politie zich bezig met het opsporen van illegaal werkende sekswerkers, aldus de onderzoekers. Zij ontvingen hun klanten ook vaak op een eigen woonadres. Het gebeurde dan ook weleens dat ze dachten de deur open te doen voor een klant, maar dat er dan een Prostitutie Controle Team voor hun neus stond. Die manier van opsporing heeft er volgens het onderzoek voor gezorgd dat sekswerkers nog meer undercover en dus nog onveiliger aan het werk gingen.

Drempel voor aangifte doen

Uit angst voor het krijgen van boetes en uithuisplaatsing kiezen velen ervoor geen aangifte te doen bij de politie als ze geconfronteerd worden met geweld. Zo blijkt uit het onderzoek dat 45% van de sekswerkers die reden hadden om aangifte te doen, slechts 21% naar de politie is gestapt, waarvan de politie 6% van de gevallen serieus nam, waardoor 4% uiteindelijk ook daadwerkelijk aangifte heeft gedaan.

Ugly Mugs

Naar aanleiding van het toegenomen geweld is er een platform ontwikkeld waarop sekswerkers elkaar kunnen waarschuwen voor gevaarlijke klanten. Ook kunnen zij waarschuwingen ontvangen, nieuwe klanten checken voordat deze langskomen en wordt er ondersteuning geboden bij het doen van aangifte bij de politie.

Het platform moet ervoor zorgen dat sekswerkers beschermd worden tegen mishandeling en seksueel geweld, waardoor ze veilig hun werk kunnen doen. Alleen sekswerkers hebben toegang tot het platform waardoor ook hun privacy gewaarborgd kan worden. Ugly Mugs wordt gerund door mensen die ervaring hebben in het werkveld en lidmaatschap is gratis.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938