Start van hoofdcontent

Stad

nl

Terugkijken: Henny Vrienten vertelt over eigen postzegel én zijn liefde voor de gitaar

25 april 2022, 20.00 uur · Aangepast 25 april 2022, 20.21 uur · Door AT5/NH Amsterdam

Henny Vrienten mocht dan in Brabant geboren zijn, een groot deel van zijn leven woonde hij in Amsterdam. Vandaar dat de zanger en liedjesschrijver, die vandaag op 73-jarige leeftijd overleed, een aantal keer bij AT5 op de buis verscheen. In reportages die we in het AT5-archief vonden, vertelt Vrienten over postzegels én zijn liefde voor de gitaar.

De eerste van de twee reportages komt uit 2000, toen de PTT (het huidige PostNL) Vrientens band Doe Maar eerde met een speciale postzegel. Vrienten kreeg de eerste zegel van zijn eigen postbode uitgereikt. Het was de eerste keer dat er een Nederlandse popband op een postzegel gedrukt werd. "Heel leuk, want ik ben nog van het fossiele tijdperk van brieven schrijven", vertelde Vrienten aan AT5. "Toch speciaal."

AT5

Vrienten verscheen jaren later, in 2013, nog eens voor de AT5-camera. Samen met verslaggever Frank Awick vertelde hij toen over De Gitaarjongens, een eenmalig theateroptreden in Carré. Genoeg aanleiding dus om het met Vrienten over zijn liefde voor de gitaar te hebben. "Al vanaf mijn elfde heb ik dat ding op schoot" vertelde Vrienten toen. "Dat is een verbintenis die nooit overgaat."

AT5

"Als je onder een bepaalde spanning die gitaar om je nek hebt, dan voel je je weer twintig", vertelde de destijds 65-jarige Vrienten. "Wat mij opviel bij de repetities. Dan staat daar een man te soleren. Die kijkt je aan met een bepaalde gretigheid... Zo kijken mannen elkaar nooit aan. Het is een paspoort naar een andere wereld, vooral naar de speelwereld."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938