Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Studenten HvA maken podcast en doorbreken daarmee taboes

29 april 2022, 14.41 uur · Aangepast 29 april 2022, 15.47 uur · Door Julia Timte

Een groep studenten aan de Hogeschool van Amsterdam maakt samen de podcast: Onbesproken. Ze snijden onderwerpen aan waar taboes op rusten en wat vaak als gespreksonderwerp vermeden wordt. Dit doen zij onder leiding van Student Engagement en Social Impact (SESI). 

Op maandagmiddag wordt er weer een training 'podcast maken' georganiseerd. Vanaf 16.00 uur druppelen de studenten binnen. Vandaag werken zij aan het raamwerk van hun eigen podcast aflevering. Projectleider Niek Putman en collega Farah Badloe geven deze trainingen met veel plezier.

Het thema van de afleveringen mogen de studenten zelf verzinnen, zolang het maar een 'onbesproken' thema is. "Onderwerpen zijn bijvoorbeeld dekolonisatie, bondgenootschap, Islamofobie en LHBTQI+. Wij helpen de studenten bij het onderzoek en het vinden van een gast voor de podcast. Hierdoor worden ze experts in hun eigen thema", legt projectleider Niek uit.

Het seizoen

Studenten die meedoen aan het traject worden in een aantal trainingen klaargestoomd om een volledige podcast voor te bereiden. "Per seizoen doen er ongeveer veertien studenten mee aan het traject. Het leuke is dat we dit seizoen studenten hebben van verschillende opleidingen en zelfs twee studenten van buiten de HvA," vertelt Farah. 

Zelf deed Farah vorig seizoen mee aan het traject en dat heeft haar veel geleerd. "Ik ben op onderzoek gegaan naar een deel van mijn identiteit. Daar was ik op dat moment nog niet zoveel mee bezig. Ik heb veel begrippen geleerd over het thema, waardoor ik het naar anderen beter kan verwoorden." Nu mag ze zelf de studenten helpen in hun zoektocht. 

Ontstaan

"SESI is ontstaan door twee vrouwen van kleur die het gevoel hadden dat bepaalde thema's niet besproken werden binnen de klas," vertelt Niek trots. En de podcast is niet het enige wat zij doen. Andere programma's die zij maken zijn: Dear White HvA, ROOTS!, Debat in de Stad en meer. In vorige afleveringen van Onbesproken waren onder andere rapper Akwasi en beheerder van Zeikschrift Madeleijn van den Nieuwenhuizen. De podcast is te beluisteren op Spotify en via de website. 

SESI is de community centre van de faculteit Maatschappij en Recht aan de Hogeschool van Amsterdam. SESI zet zich in voor het bevorderen van inclusief onderwijs en betrekken hierbij studenten, docenten en afgestudeerden van verschillende opleiding, etniciteiten en geloven. Het focust zich op student betrokkenheid en het maken van een sociale impact.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0651190938